[/caption] " /> Torsk på grund utanför Röst i Norge | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Torsk på grund

Daniel Thornberg fick en riktigt fin torsk utanför ön Röst i Nordnorge.

Det fortsätter att strömma in anmälningar till Recordfisken om torskfångster från Nordnorge. Senast i raden är Daniel Thornberg som lyckades kroka en fisk som fick vågen att passera 23-kilosstrecket.
Torskfisket utanför Vaeröy och Röst i Nordnorge har varit riktigt givande denna vår. En strid ström av stortorskar anmäls till Recordfisken. Daniel Thornberg från Gränna besökte Röst tillsammans med tre fiskekompisar. De parkerade båten över ett grund vid namn Klavetindra, med bottendjup på 40 meter. En bra taktik skulle det visa sig. En riktigt stor torsk högg på Daniels jigg och väl i båten kunde den vägas till 23,1 kilo.
– Vi fick även en på 20 kilo, en på 19 kilo och ett gäng fiskar på cirka 15 kilo, säger Daniel.
Läs mer om Recordfisken.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
48 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Svartmunnad smörbult, en hona och en hane. Foto: Jörgen Wiklund
Nya fisken – nu ska den både stoppas och nyttjas

Det är många som följer händelseutvecklingen kring fiskarten svartmunnad smörbult, med anledning av att den bland annat letar sig norrut längs Östersjöns kust. Forskare vid SLU ska nu ta fram en handlingsplan.

De ska nämligen ta fram kunskap som kan förhindra att den sprider sig till sötvatten – och kanske rentav blir till en resurs i stället.
”Invasiva arter är ett allvarlig hot mot biologisk mångfald och fisket. Svartmunnad smörbult är en invasiv fiskart som kommit med fartygstrafik från Svarta havet till Östersjön. Den innebär ett allvarligt hot mot våra inhemska arter genom sin höga reproduktionstakt, höga tålighet mot miljöfaktorer och framgångsrika konkurrens med andra bottenlevande arter”, konstaterar SLU i ett pressmeddelande.

Det är genom ett 4-årigt projekt som forskarna vill förena intressenters behov med ett vetenskapligt arbetssätt för att effektivt kunna tackla hotet som den invasiva svartmunnade smörbulten utgör. De ska också undersöka möjligheten att dra nytta av arten i kommersiellt fiske.

När effekterna är kartlagda kommer forskarna utveckla och testa nya metoder för att minska negativa effekter av den svartmunnade smörbulten, enligt pressmeddelandet. Läs mer här på SLU.

Du kanske även gillar detta