Torskarna som kan vara hoppet för Östersjön

Missa inte dokumentären om torskarna i Ålands hav. Foto: NOAA

Larmet har gått – Östersjöns torskbestånd kan vara på väg att kollapsa helt och flera aktörer kräver ett totalstopp för fisket efter dem. Men den kan finnas ett ljus i tunneln.

Det ljuset kommer närmare bestämt från Ålands hav. Där har fiskare hittat torskar som inte är små, magra och fulla av mask. Tvärtom verkar de vara i väldigt god kondition, trots låga salthalter orsakade av klimatförändringar och parasiter från sälar. Den verkar alltså som att Ålandstorsken har utvecklats till en ny livskraftigare sort, och just nu pågår ett forskningsprojekt för att utreda vad det är som är så speciellt med Ålandstorsken, rapporterar SVT.

–  Torsken i Ålands hav är väldigt spännande för den är väldigt välmående jämfört med södra Östersjön. Den är stor och har bra kondition, säger Ulf Bergström, projektledaren för forskningsprojektet vid Statens Lantbruksuniversitet i Öregrund, till SVT.

De hoppas nu att torskarna som lever i Ålands hav kan befrukta varandra i de låga salthalterna, vilket de vanligtvis inte kan göra detta i för sött vatten.

– Ett bestånd anpassad för en låg salthalt vore unikt för världen. Då behöver vi vara försiktiga med det. Vi kommer att få sötare vatten och finns det då fisk som är anpassad till lägre salthalter så är det extra viktigt att bevara dem, säger Ulf Bergström.

För dig som vill se mer om Ålandstorsken så sänds en dokumentär i SVT 16 april i SVT1 klockan 21.00 eller i SVT Play.

Läs om torsken i Östersjön:

Nu går larmet: Torskbeståndet i Östersjön kollapsar

Publicerad: 16 April 2019
Av: Anders Lundin