Larmet har gått – Östersjöns torskbestånd kan vara på väg att kollapsa helt och flera aktörer kräver ett totalstopp för fisket efter dem. Men den kan finnas ett ljus i tunneln. " /> Torskarna som kan vara hoppet för Östersjön | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Missa inte dokumentären om torskarna i Ålands hav. Foto: NOAA
Torskarna som kan vara hoppet för Östersjön

Larmet har gått – Östersjöns torskbestånd kan vara på väg att kollapsa helt och flera aktörer kräver ett totalstopp för fisket efter dem. Men den kan finnas ett ljus i tunneln.

Det ljuset kommer närmare bestämt från Ålands hav. Där har fiskare hittat torskar som inte är små, magra och fulla av mask. Tvärtom verkar de vara i väldigt god kondition, trots låga salthalter orsakade av klimatförändringar och parasiter från sälar. Den verkar alltså som att Ålandstorsken har utvecklats till en ny livskraftigare sort, och just nu pågår ett forskningsprojekt för att utreda vad det är som är så speciellt med Ålandstorsken, rapporterar SVT.

–  Torsken i Ålands hav är väldigt spännande för den är väldigt välmående jämfört med södra Östersjön. Den är stor och har bra kondition, säger Ulf Bergström, projektledaren för forskningsprojektet vid Statens Lantbruksuniversitet i Öregrund, till SVT.

De hoppas nu att torskarna som lever i Ålands hav kan befrukta varandra i de låga salthalterna, vilket de vanligtvis inte kan göra detta i för sött vatten.

– Ett bestånd anpassad för en låg salthalt vore unikt för världen. Då behöver vi vara försiktiga med det. Vi kommer att få sötare vatten och finns det då fisk som är anpassad till lägre salthalter så är det extra viktigt att bevara dem, säger Ulf Bergström.

För dig som vill se mer om Ålandstorsken så sänds en dokumentär i SVT 16 april i SVT1 klockan 21.00 eller i SVT Play.

Läs om torsken i Östersjön:

Nu går larmet: Torskbeståndet i Östersjön kollapsar

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta