Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Torsken måste fredas

Årets kanske mest glädjande havsnyhet nådde oss här om dagen när vi fick veta att det finns fantastiska mängder torskungar i norra Kattegatt och Skarrak just nu. Men precis som Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) konstaterar är det av yttersta vikt att dessa torskar fredas och ges en rimlig chans att återbesätta våra kustvatten.
Livet är tufft för en fisk i havet. En gång var kampen för överlevnad något som skedde på naturens egna villkor. Och även om människan fiskat  i haven här i norr sedan inlandsisen släppte sitt grepp är det bara under de senaste århundradena som vi fiskat i en sådan omfattning att vi rubbat den ekologiska balansen. När man på 1800-talet började tråla bottnarna startade ett övergrepp på naturen som i våra dagar visar sig i utfiskade hav och skadade ekosystem.
De tio-tolv centimeter stora torskar som just nu finns i stor mängd riskerar att fastna i trålar avsedda för räkor. Och bara inom några månader är de stora nog att fångas i fisktrålar för att sedan slängas död tillbaka i havet. Som Joakim Hjelm, enhetschef på HaV, mycket klokt konstaterar måste vi ta den här chansen att få tillbaka torsken. Fiske som riskerar att skada denna armada av småtorskar måste stoppas. Finns bara den politiska viljan kan man göra detta omgående. Till och med den usla fiskelagstiftning som gäller i dag ger möjligheten att stoppa fiske av beståndsskäl. Frågan är bara om ansvariga politiker på Miljödepartement och Landsbygdsdepartemet är modiga nog att följa lagen.
Anders Nicander

torsk, småtorsk, torskpolitik, Anders Nicander

Torsken måste ges en chans att återetablera sig i Västerhavet. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta