[/caption] " /> Torsken på väg tillbaka? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Torsken på väg tillbaka?

Kan torskbestådet återhämta sig utanför Newfoundland? (Foto: Rudolf Svensen)

För 20 år sedan stängde kanadensiska staten ner torskfisket utanför Newfoundland, Kanada. Bestånden var helt utslagna efter decennier av överfiske. Nu ser ett växande antal forskare tecken på att fisken kan komma tillbaks.
Torskbestånden utanför Newfoundlands norra och östra kuster kraschade efter decennier av överfiske, misskötsel och förändrade miljöförhållanden. Staten tog beslutet om att stänga fisket. Man trodde då att det skulle räcka med ett uppehåll på två år innan bestånden skulle hämta sig till en nivå där yrkesfisket kunde starta upp igen. Det har nu gått 20 år sedan fiskestoppet trädde i kraft och många har sedan länge dömt ut chanserna till återhämtning. Nu rapporterar dock CTV News att allt fler forskare tycker sig se tecken på att torsken är på väg tillbaks.
Källa: CTV News
Läs tidigare notiser om torsk.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Gissa hur mycket den här gäddan vägde! Foto: Privat
Jösses vilken smal gammelgädda Jessica fick

Vi inleder veckan med att snacka om kondition – nämligen fiskars kondition. Jessica Dolk fick häromdagen en gammelgädda som tål att visas upp för allmänheten.

Inte i bästa kondition.

När det gäller gäddor så går det sällan att fastställa vikten utifrån längden, i synnerhet inte under våren och lekperioden då det kan variera väldigt mycket. Gäddan som Jessica Dolk fick är ett praktexempel på att vikt och längd inte alltid harmoniserar. Den var hela 112 centimeter lång, men vägde bara 6 kilo.

– Ibland blir en längd missvisande då den egentligen inte säger ett dugg om hur stor en gädda är. Jag gissar att den är väldigt gammal, säger Jessica till Fiskejournalen.

Hon berättar att gäddan totalslukade betet på grunt vatten, och att den fick simma tillbaka efter lite bortplockade av iglar och maskar.
Nu undrar vi om ni också fått en extremt smal gädda? Visa gärna upp den isåfall på vår Facebook!

Du kanske även gillar detta