Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige nicander
Torsken ska räddas

Fiskeriverket lovar att redan i höst ta initiativet till ett storskaligt försök att återinföra torsken i Bohusläns fjordar.
I en debattartikel som publicerades i Göteborgs Posten i förra veckan skriver Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad om att man i ett storskaligt försök ska återintroducera torsken i Väskustens fjordar. Många av de lokala bestånd som en gång fanns har förmodligen försvunnit för alltid. Men här och var finns det restebestånd av lekande kusttorsk.
Öresund får tjäna som exempel på ett ställe där fiskeförvaltning lyckats (trålfiske har varit förbjudet sedan 1932) och torskbeståndet fortfarande är livskraftigt. Fiskekvoterna i Skagerrak och Nordsjön måste också minska eftersom den så kallade fiskeridödligheten fortfarande är alldeles för hög enligt forskarna.
Torsken var tidigare karaktärsfisken i Bohuslän, den var storvuxen och förekom i rik mängd. Att den försvunnit beror utan tvekan på att fisketrycket varit för högt. En återetableringsplan där starka begränsningar i fisket kan ge oss torsken tillbaka samtidigt som flera andra arter, som gått samma öde till mötes, ges en chans. I samband med att man försöker återetablera utfiskade bestånd är det naturligtvis oerhört viktigt att man stoppar allt fiske med nät, not och ryssjor. Och att det storskaliga lysfiske efter sill, som fått fortsätta att utarma till exempel Hakefjorden, nu försvinner måste ses som en självklarhet.

Kusttorsken var förr den salte sportfiskarens vanligaste byte. Slår Fiskeriverkets satsning väl ut kan den bli det igen. (Foto: Anders Nicander)

Kusttorsken var förr den salte sportfiskarens vanligaste byte. Slår Fiskeriverkets satsning väl ut kan den bli det igen. (Foto: Anders Nicander)

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta