Torskransonen för trålfiske höjs

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, höjer nu torskransonen för yrkesfiskare i östra Östersjön. Ransonen höjs från 900 kilo till 1 000 kilo per ranson och vecka för trålfiskare. Anledningen är att tio fartyg redan har fiskat upp sin kvot.
Ett tiotal av fartygen, främst de större, har redan fiskat upp sin trålranson. Om vi inte gör något tvingas de ligga stilla resten av året, säger Marie Ingerup, utredare på enheten för tillståndsprövning och statsbidrag på HaV.
Trålfiske efter torsk i Östersjön regleras med årsransoner. Den totala kvoten är 12 791 ton som fördelas utifrån fartygens storlek. 47 fartyg trålar i dag torsk i Östersjön, av dessa har tre fiskat upp hela sin årsranson och ytterligare två har fiskat upp 90 procent. För fiske med andra redskap, exempelvis garnfiske, är den totala kvoten 2 920 ton och där finns inget ransoneringssystem.
Hittills i år har 53 procent av trålkvoten och 30 procent av kvoten för övriga redskap nyttjats.
Sveriges fiskares riksförbund, SFR, har därför begärt att HaV ska föra över de kvoter som reserverats garnfiske till trålfiske. Även Torskfiskarnas producentorganisation, STPO, har framfört önskemål om att den svenska torskkvoten ska kunna nyttjas fullt ut.
– Vi säger nej till den begäran. Men har istället hittat en lösning där vi använder oss av outnyttjade kvoter för torsk från 2011. Det rör sig om 1 372 ton som nu fördelas enbart till trålfisket, säger Marie Ingerup.

HaV väljer att lägga ransonerna på 1 000 kilo per ranson och vecka, vilket blir något högre än de 1 372 ton som finns kvar sedan 2011.

Annons
AKTUELLT

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...