Det är inte långsökt att använda begreppet ”total makeover” för att beskrivna den uppkomna situationen i Kumlasjön. " /> Total makeover när Kumlasjön töms på karpar och vatten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Anders Lundin
Karp – inte önskad av alla.
Total makeover när Kumlasjön töms på karpar och vatten

Det är inte långsökt att använda begreppet ”total makeover” för att beskrivna den uppkomna situationen i Kumlasjön.

Kommunen måste nämligen tömma hela sjön på vatten, efter att de konstaterat att den inplanterade fiskarten spegelkarp orsakar alldeles för stor skada i sjön, rapporterar Nerikes Allehanda. Skadorna består i att de invasiva karparna ställer till med problem för svenska växt- och djurarter.

Det är Naturvårdsverket och Länsstyrelsen som uppmanat Kumla kommun att tömma sjön på vatten, vilket kommer att göras under oktober månad. På det viset förhindras karpen att både föröka sig och eventuellt förflytta sig vidare i vattensystemet, via Kumlaån till Kvismaredalen. Sjön kommer att vara torrlagd hela vintern, och fyllas på igen under april-maj, och i samband med detta ska kommunen också skörda bort all vass i sjön.

Näckrosorna i sjön kommer tas omhand för vinterförvaring, meddelar kommunen.

Läs om när svenska rekordet för spegelklara slogs:

Drömkarp gav svenskt rekord

 

Relaterad nyhet från din region
39 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Hugg in på Vänern! Foto: Photoholgic
Nya kartan som visar vägen till napp på Vänern

Intresset för sportfiske ökar konstant, och inte minst nybörjare behöver lite hjälp att hitta vägen till huggen. Nu lanseras det en karta som visar vägen till napp på Vänern.

Det är projektet Hållbar fisketurism i Vänern som i samverkan med lokala fiskeföreningar och sportfiskare tagit fram en digital karta, som ska underlätta tillvaron för sportfiskare.
Med kartan vill de förbättra informationen och lyfta det strand- och stadsnära fisket runt Vänern.

– Det är i dag många, både lokalbor och besökare, som inte vet var man kan fiska och vilka regler som gäller, och med kartan hoppas jag att vi kan hjälpa fler att komma ut på fiske, säger Simon Jonsson, projektledare på Fiskeområde Vänern i ett pressmeddelande.

För varje plats på kartan framgår om det behövs fiskekort och var man i sådana fall köper det samt vilka arter den lyckosamme kan förvänta sig att dra upp.
Kartan omfattar än så länge fiskeplatser i följande kommuner: Karlstad, Hammarö, Kristinehamn, Mariestad och Vänersborg. Här hittar du den!

Du kanske även gillar detta