Jockfall är platsen som har allt det man önskar sig av en norrlandsupplevelse - outbyggda vattenfall, storslagen vildmarkskänsla och massor av lax. " /> Träffa Jockfall på Fiskekryssningen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
Träffa Jockfall på Fiskekryssningen

Jockfall är platsen som har allt det man önskar sig av en norrlandsupplevelse – outbyggda vattenfall, storslagen vildmarkskänsla och massor av lax.

I Jockfall driver Ronny Landin med familj en fiskecamp. Här passerade i år över 8000 laxar med en medelvikt på 11 kilo och här brusar Kalixälvens högsta vattenfall – Jockfall. Den största laxen som passerade laxtrappan i år var 144 cm lång och uppskattades till 35 kilo. Men campen erbjuder inte bara fantastiskt laxfiske. Här finns tillgång till massa olika fisken i fiskrika vatten samt jakt, kurser, konferenser, servering, camping och stugor, berättar Robin Landin, som ingår i fiskefamiljen Landins stab.

Destinationsmässa
Jockfall är bara en av alla de fiskecamper och resmål som finns representerade ombord på årets Fiskekryssning, 6-7 november. I år är det nämligen destionationsmässa ombord på Galaxy. Tanken är att du i lugn och ro ska kunna hitta den fiskedestination som passar dig. Kanske kan du till och med få en riktigt bra deal på nästa års fiskesemester?
Som vanligt är Fiskekryssningen späckad med aktiviteter som föredrag, workshops, flugbindningstävling, underhållning, whiskyprovning mm. Läs mer på Fiskekryssningen.se eller boka direkt hos Tallinksilja på 08-666 33 33.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta