Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Träffa profilen Falklind

På Sportfiskemässan i Sundsvall får ni chansen att träffa Fiskejournalens egen Martin Falklind. Han kommer både att visa bilder och svara på publikens frågor.
De flesta av oss känner säkert igen Martin Falklind ifrån många olika sammanhang. Han syns i tidningar och TV och har blivit ett ansikte för kampen om våra fritt rinnande vatten.
Serien ”Gentlemannafisken” sändes i höstas på SVT och detta banade ytterligare väg för fiskeintresset i Sverige. Vi fick under seriens gång följa med på en svindlande resa via kalkströmmarna i England till platser som hyser världsrekordfiskar, som Patagonien. Hela tiden med öringen i fokus.
Nu lägger Martin spöet på hyllan för en kort stund och ställer sig på sportfiskemässans scen. Här kommer han både att vara konferencier och visa sina unika öringbilder. Dessutom blir han utfrågad av publiken i en av mässans live-chattar.
Så sätt er i publiken, eller koppla upp er på nätet, och ta chansen till att ställa de frågor ni funderat över.
David Dahlqvist

Martin Falklind kommer att visa upp sina unika öringbilder på mässan. Du får också chansen att ställa frågor till honom i en live-chatt.

Martin Falklind kommer att visa upp sina unika öringbilder på mässan. Du får också chansen att ställa frågor till honom i en live-chatt.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Svartmunnad smörbult, en hona och en hane. Foto: Jörgen Wiklund
Nya fisken – nu ska den både stoppas och nyttjas

Det är många som följer händelseutvecklingen kring fiskarten svartmunnad smörbult, med anledning av att den bland annat letar sig norrut längs Östersjöns kust. Forskare vid SLU ska nu ta fram en handlingsplan.

De ska nämligen ta fram kunskap som kan förhindra att den sprider sig till sötvatten – och kanske rentav blir till en resurs i stället.
”Invasiva arter är ett allvarlig hot mot biologisk mångfald och fisket. Svartmunnad smörbult är en invasiv fiskart som kommit med fartygstrafik från Svarta havet till Östersjön. Den innebär ett allvarligt hot mot våra inhemska arter genom sin höga reproduktionstakt, höga tålighet mot miljöfaktorer och framgångsrika konkurrens med andra bottenlevande arter”, konstaterar SLU i ett pressmeddelande.

Det är genom ett 4-årigt projekt som forskarna vill förena intressenters behov med ett vetenskapligt arbetssätt för att effektivt kunna tackla hotet som den invasiva svartmunnade smörbulten utgör. De ska också undersöka möjligheten att dra nytta av arten i kommersiellt fiske.

När effekterna är kartlagda kommer forskarna utveckla och testa nya metoder för att minska negativa effekter av den svartmunnade smörbulten, enligt pressmeddelandet. Läs mer här på SLU.

Du kanske även gillar detta