Trålstopp i Kattegatt?

Det kan bli ett trålfiskeförbud i Kattegatt under torskens lektid. Dessutom ska torskkvoten i Kattegatt minskas med 50 procent nästa år, beslutade EU:s fiskeministrar i går.
– Det är ett ansvarsfullt beslut som återspeglar den vetenskapliga rådgivningen. Vi måste vara återhållsamma om vi ska ha fisk kvar att fiska i framtiden, säger Sveriger landsbygdsminister Eskil Erlandsson som speciellt gladde sig åt att ministerrådet gått med på Sveriges förslag att utreda ett trålfiskestopp i Kattegatt under torskens lektid på vårvintern.
Alla är dock inte lika glada över beslutet. I ett pressmeddelande uttrycker WWF oro över att 50 procent inte ska räcka. Torskfisket i Kattegatt borde stoppas helt, anser organisationen.
– WWF hade hoppats på att EU-ministrarna efter åtta års varningar från forskarna skulle besluta att stoppa fisket på den hotade torsken i Kattegatt. Beslutet att minska kvoterna med 50 procent är på rätt väg men det räcker inte om beståndet ska finnas kvar i framtiden. säger WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén.
Fiskeministrarna enades om en rad kvoter under rådsmötet, men många av dessa kvoter delas med länder utanför EU. Därför väntar nu omfattande förhandlingar, bland annat med Norge, innan de slutliga kvoterna i Skagerrak och Nordsjön kan fastställas.
Svenne Andersson

EU:s ministerråd beslutade att göra en utredning om ett eventuellt trålfiskestopp i Kattegatt under torskens lektid. (Foto: Anders Nicander)


Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...