Tranås Energi får tillstånd för ny fiskväg

Den naturliga fåran i Visskvarn. Här släpper Tranås Energi extra mycket vatten för att gynna öringarnas uppväxtplatser.

Tranås Energi fortsätter att satsa på fiskvänlig elproduktion. Nu godkänner Mark- och miljödomstolen deras ansökan om bygge av ytterligare en fiskväg!

Våren 2015 köpte Tranås Energi Visskvarn vattenkraftstation, ett vattenkraftverk som ligger i anslutning till samma vatten som deras övriga två aktiva stationer i Ydre, södra Östergötland. Anläggningen hade under de senaste åren bytt ägare några gånger, men den här gången tänkte köparen lite annorlunda.

– Köpet var en del i vår strategi om att öppna upp vattenvägarna från Sommen och upp till Lägern-sjöarna och få kontroll över alla tre kraftstationer som ligger i vattendraget, berättar Magnus Lundberg som är ansvarig för vattenkraftproduktionen på Tranås Energi.

Så fort övertagandet av stationen var klart sattes en förstudie igång för att undersöka hur anläggningen på bästa sätt skulle kunna miljöanpassas. En fiskväg, nya galler och turbiner som kan regleras på ett bättre sätt blev svaret och hösten 2016 skickade Tranås Energi in sin tillståndsansökan till Mark- och miljödomstolen.

Drygt ett år senare har svaret nu kommit – ansökan godkänns! Nu startar processen med att ta fram ett budgetunderlag som sedan kommer att ligga till grund för styrelsens beslut om att köra igång projektet.

Visskvarn är beläget med utlopp i sjön Sommen och den naturliga fåran är ett viktigt uppväxtområde för bland annat öring. Här finns också den sällsynta flodpärlmusslan som är beroende av öringen för sin fortplantning.

Här finns också den sällsynta flodpärlmusslan som är beroende av öringen för sin fortplantning.

Vattendomen för Visskvarns vattenkraftstation säger att det endast under tre veckor på hösten (öringens tänkta lekperiod) måste släppas 445 liter vatten/s i den naturliga fåran vid sidan om tuben. Övriga året är kravet bara 145 liter/s, men Tranås Energi har sedan start släppt 445 liter/s året runt.

– I och med att vi släpper minst 445 liter/s året runt får vi större ytor med vatten i sidoflödet och därmed fler uppväxtplatser för unga öringar, som ska leva här i 1-2 år innan dom vandrar ut i Sommen, säger Magnus Lundberg.

Öringen i Visskvarn kan idag simma upp en bit längs fåran, men vid kraftstationens damm tar det stopp. Med en faunapassage på plats skulle fisken kunna passera och ta sig vidare upp i Bulsjöån och likaså skulle öringen som finns i sjöarna längre upp i systemet kunna ta sig ut i Sommen.

Vill du också ha ett fiskvänligare elavtal hos Tranås Energi? Anmäl ditt intresse och få en offert via e-post!

Publicerad: 05 February 2018
Av: Mathias Arnham

Intressanta fiskeprylar från vår butik: