Tranås Energi – unika i Sverige

I februari 2012 mottog Tranås Energi som första energibolag i Sverige organisationen Älvräddarnas diplom för vårt arbete med biologisk mångfald och miljöanpassningen av våra vattenkraftverk. Kriterierna för att få diplomet är enligt Älvräddarna själva de mest heltäckande och kompromisslösa gällande vattenkraft i Sverige.

I februari 2012 mottog Tranås Energi som första energibolag i Sverige organisationen Älvräddarnas diplom för vårt arbete med biologisk mångfald och miljöanpassningen av våra vattenkraftverk. Kriterierna för att få diplomet är enligt Älvräddarna själva de mest heltäckande och kompromisslösa gällande vattenkraft i Sverige.

Våren 2010 hade Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas samorganisation och Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen, ett samtal där de insåg att de måste försöka hitta ett gott exempel, ett kraftföretag som helt enkelt gjorde rätt, det vill säga restaurerade sina kraftverk med biologisk mångfald som fokus.

– Vi måste hitta ett bra exempel, så att vi kan visa att det faktiskt går att göra något åt situationen med vandringshinder utan att företaget som bedriver verksamheten går i konkurs, sa Martin.

I en ledare i ett nummer av Fiskejournalen tidigt våren 2010 bad Martin sina läsare att återkomma till redaktionen om de kände till något kraftföretag som gjorde rätt. Snart dök de första tipsen om Tranås Energi upp. Efter mycket noggranna kontroller med alla berörda parter som länsstyrelser, Tranås kommun, fiskvårdsområden med flera tog vi slutligen kontakt med Tranås Energi och deras VD Niklas Johansson. Det hela lyftes upp i Fiskejournalen och på Älvräddarnas årsmöte 2011 beslöts att instifta en Älvräddardiplomering. Älvräddardiplomet kan ges till företag som tar ett helhetsgrepp på miljön i samtliga sina kraftverk och där denna syn genomsyrar företagsandan.

Utdelningen av diplomet skedde 6 februari 2012 i Tranås Energis egna lokaler, närvarande var tjänstemän från flera länsstyrelser, ledningen i Tranås Energi, Tranås kommunalråd Anders Willander, representanter från Naturskyddsföreningens Bra Miljövalkontor i Göteborg samt Christer Borg och Martin Falklind.

Det unika med Tranås Energi är att när de började göra dessa insatser så var det inte i första hand för sportfiskarnas skull. Tvärtom var det biologisk mångfald som var ingången till deras insatser med omlöp och fiskvägar. Efter att Christer Borg arbetat med dessa frågor kring vattenkraftens konsekvenser på heltid i minst 5 år och efter otaliga träffar med representanter för den storskaliga vattenkraftsindustrin säger han följande – det finns inga andra exempel i Sverige på en sådan genomsyrande syn och sådant ansvarstagande som den vi ser hos Tranås Energi. Inte nog med det.

Under våren 2012 har Tranås Energi på eget initiativ skickat in en ansökan om att få ompröva de villkor man har i Olstorps kraftverk. Istället för att nöja sig med de 90 liter som de idag måste spilla enligt vattendomen, vill de spilla närmare 300 liter, allt för att fiskvägen på platsen ska fungera som tänkt. Det är första gången i svensk historia som ett kraftbolag själva omförhandlar en laga kraftvunnen dom för att få inskrivet i tillståndshandlingarna att de måste spilla mer än tidigare.

Tranås Energi har med synen på den egna verksamheten tagit ett steg som är fullständigt unikt i Sverige. Det har i sin tur skapat genomslag i alla led, bland konsumenter, företag och myndigheter, och visar vägen för hur företag ska ta hand om sin egen verksamhet för att bevara och återskapa biologisk mångfald.
Plus och minus med Tranås Energi som leverantör av din el

Plus
• Du väljer el från ett företag som tar miljöansvar för sin egenproducerade vattenkraft.
• Därmed stödjer du utvecklingen genom att sätta press på andra vattenkraftsproducenter.
• Du kan dessutom välja Bra Miljöval och därmed skapa ännu bättre tryck på miljöåtgärder.
• De satsar medvetet på att skapa mer egen förnybar och Bra Miljövalmärkt el via vind- och biokraft.
• De blir först i Sverige med en s.k. Skruvturbin med 0 % dödlighet för fisk i renoverat kraftverk.
• De ligger prismässigt oftast bland de bästa i Sverige.

Minus
• De har inte bara Bra Miljöval, utan en del av deras nuvarande mix är endast ursprungsmärkt.
• Det kan hända att du får ett något högre pris än det för tillfället billigaste.

Teckna ditt elabonnemang hos Tranås energi HÄR

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...