Nu är det högsäsong för att sträcka ut benen på fjällvidderna och vandra mot fjärran fiskevatten. För dem som inte tar helikoptern förstås. För er som väljer apostlahästarna så finns det flera sätt att minska bördan på axlar och rygg. " /> Tre bantningstips för fiskande fjällvandrare | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Bär inte onödigt tungt på fisketrippen! Foto: Kristina Ernehed
Tre bantningstips för fiskande fjällvandrare

Nu är det högsäsong för att sträcka ut benen på fjällvidderna och vandra mot fjärran fiskevatten. För dem som inte tar helikoptern förstås. För er som väljer apostlahästarna så finns det flera sätt att minska bördan på axlar och rygg.

Avklippta tandborstar, fjäderlätta regnkläder och frystorkad mat. Det finns flera vedertagna sätt att minska vikten i packningen på, och det är egentligen bara kreativiteten som sätter gränserna. Och plånboken förstås – eftersom det går att köpa ultralätta varianter av de flesta prylar.

Här kommer tre snabba tips för dig som vill banta effektivt:  

Spötuben. Den spötub som oftast medföljer vid inköp av flugspöt är visserligen bra och stabil, men den väger onödigt mycket. Antingen kan du själv avlägsna tyghöljet, eller så tillverkar du din egen spötub. Ta helt enkelt ett avloppsrör i storleken 4-5 centimeter, och såga av det i längden som motsvarar spöt, plus några centimeters marginal. Tejpa igen botten, och skär till en plugg i andra änden. Vips har du minskat packningen med några hekto. Ta med bara ett extraspö och en extrarulle per sällskap.

Sovsäcken. Ja, det flesta moderna sovsäckar är redan hyfsat kompakta, men varför inte unna dig en riktig lyxvariant? Googla dig fram så kommer du att hitta sovsäckar som inte väger mer än runt 500 gram, men samtidigt håller värmen till 0 grader. Dessutom blir de extremt små ihoppackade, vilket innebär att du vinner värdefull volym. Detsamma gäller liggunderlag och tält, där det finns många kilo att spara.

Kombinerade vadarkängor. I stället för att ha både vandringskängor och vadarskor med på turen, så räcker det med ett par. Det finns vadarskor med gummisula som är riktigt bekväma att gå längre sträckor i. Antingen kan du använda ett par tjockstrumpor för att fylla ut dem, eller så kan du klippa av ett par gamla vadarbyxor vid knäna och gå i dem. Komplettera förslagsvis med ett par ”Foppatofflor” som lägerskor.

Visst känns det redan lite lättare?

Snacka om splash – fiskefotografens våta fullträff

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelsen meddelar att de tar hjälp av kustbevakningen för att skydda de lekande abborrarna.
Extra bevakning för att skydda Gotlands abborrar

Under våren är abborren en jagad art – både bland pimpelfiskare och vissa sportfiskare som vill fånga de stora exemplaren som lagt på sig vikt inför leken. Länsstyrelsen på Gotland meddelar att de kommer att bevaka abborrens lek extra noggrant denna vår.

På Gotland fredas sedan många år abborre och gädda mellan 1 mars–31 maj, med syftet att skydda fiskbestånden under och i anslutning till lekvandring och lekperiod.
Bakgrunden är att både abborre och gädda uppvisat en oroväckande nedgång sedan 1990-talet. Ett litet ljus i horisonten kan skönjas för abborren de senaste åren, men Länsstyrelsen markerar tydligt att beståndet fortfarande är skört.

De meddelar att det kommer att ske fisketillsyn under våren, och särskilt i områden där det förekommer gädd- och abborrlek. Tillsynen kommer att ske i nära samarbete med bland annat Kustbevakningen.

De påminner också om att minimimåttet för gädda är 40 centimeter och maximimåttet 75 centimeter. Vid handredskapsfiske får maximalt tre gäddor mellan 40–75 centimeter behållas per fiskare och dygn.

Du kanske även gillar detta