Tre drömgäddor på samma ispass!

Henrik Rånman och Markus Teilus fick i söndags uppleva en svårslagen upplevelse när sjöns stora gäddor tycktes komma i stim. Foto: Markus Teilus

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. En del får vänta ett helt fiskeliv. Andra hinner inte kroka av innan nästa hugger. Henrik Rånman berättar här om sitt livs fiskepass, där ett oförglömligt fyrdubbelhugg gav en snittvikt på över tio kilo!

Dagen inleddes med några mindre gäddor innan Markus Teilus får ett fäll och krokar en stor fisk. Det skulle bli starten på ett osannolikt fiske, där de båda vännerna sprang mellan hålen och med gemensamma ansträngningar lyckades landa fyra gäddor på sammanlagt 42,6 kilo! Fiskarna fångades på drygt en kvart och vägde 7.5, 9.6, 12.5 och 13 kilo.
– Detta ismetepass är utan tvekan det sjukaste både jag och Markus har varit med om! Vi har nog aldrig ens hört om en motsvarande svit, inte på ismete i varje fall. Vi var helt lyriska resten av dagen och fiskade ända in i mörkret i hopp om att ytterligare någon stor fisk skulle smälla på, berättar Henrik.

”Detta ismetepass är utan tvekan det sjukaste både jag och Markus har varit med om!”

Och visst skulle de belönas ytterligare. I dämpat ljus från den nedstigande solen kom ytterligare ett fäll från en riktig storfisk. Efter en lyckad fajt tickade vågen upp till 11.7 kilo. Lyckan var total och dagstrippeln av 10-kilosgäddor var ett faktum!

Lyckan var total och dagstrippeln av 10-kilosgäddor var ett faktum!

Hur kunde det gå så bra? Visst var nog förutsättningarna optimala den aktuella dagen, men Henrik tror också att noggranna förberedelser och systematiskt fiske starkt bidrog till framgången.
– Den här dagen hade vi inte lämnat någonting åt slumpen och det tror jag är en väldigt avgörande faktor till varför vi lyckades så bra. Det är extremt sällan vi får bra fiske när vi bara åker ut och fiskar utan baktanke, utan vare sig plan eller strategi. För att maximera våra chanser placerades varje spö ut med precision för att täcka in de olika bottendjupen på det sätt vi ville. Stora mörtar placerades högt upp över stort bottendjup för att synas väl. Mindre mörtar valdes på spön som vi placerade närmare botten eller över mindre bottendjup. Vi var även noga med att markera på vilka djup spöna fiskades. Detta gjordes genom att vi ritade symboler i snön bredvid varje spö. På så sätt skapade vi oss snabbt en bra bild av vad som fungerade för dagen, berättar Henrik.

”Den här dagen hade vi inte lämnat någonting åt slumpen”

Henrik gillar de utmaningar som ismetet ger, och tycker att det taktiska tänkandet och den gemensamma planeringen är en del tjusningen. – Att tänka smart när man sätter ut spön och verkligen försöka lära sig mycket om sitt vatten och inte bara fiska i blindo blir extra viktigt vid ismete. Det är mycket av den anledningen som jag älskar den här metoden. Det handlar väldigt mycket om strategi och fisket är mycket mer ett samarbete än vid fiske i öppet vatten. Det blir speciellt viktigt att varje spö fiskar så optimalt som möjligt när man sitter på ett begränsat område och inte har möjlighet att täcka av samma ytor som med båt. Det är mycket svårare, men också mer tillfredsställande när man väl lyckas!

[allergallery id=”40532″]

Se film om Henriks och Markus superfiske nedan.

Hans Hällman

Publicerad: 21 February 2017
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Wiggler Hurricane ismetespö soft
Rek. 299 kr 209 kr
Savage Gear 4Play V2 Swim & Jerk 16.5 cm [35 g] 1-pack
Rek. 229 kr Fr. 161 kr Du sparar:
Savage Gear 4Play V2 Liplure 16.5 cm [32 g] 1-pack
Rek. 229 kr Fr. 161 kr Du sparar:
Okuma Inspira Blue frambromsad haspelrulle
Rek. 1399 kr Ordinarie pris 729 kr Fr. 656 kr Du sparar: