Mårten Ekström med 14.86 kg fördelade på 127 cm gädda. Mårten Ekström från Team Gälgrepp med 14.86 kg fördelade på 127 cm gädda.[/caption] " /> Tre fina Värmlands-gäddor | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Tre fina Värmlands-gäddor
Mårten Ekström med 14.86 kg fördelade på 127 cm gädda.

Mårten Ekström från Team Gälgrepp med 14.86 kg fördelade på 127 cm gädda.

Januari-februari är gäddornas och ismete-teamens tid. 2015 startade med tre fina gäddor runt 15-kilos strecket. Och det verkar vara Värmland som gäller!

1. Team Gälgrepp består av ett gäng killar som går på sportfiskegymnasiet i Forshaga, Rasmus Rannestam, Mårten Ekström, Max Ringström. I januari toppade de med en 127 cm lång gädda som vägde hela 14.86 kilo. Team Gälgrepp har så klart sin egen blogg.

 

Jocke Leinonen med en gädda på 15,5 kg.

Jocke Leinonen med en gädda på 15,5 kg.

 

2. Gäng nummer två, Kim, Jocke och Daniel gav sig ut med hopp om gädda eller gös. Det var mört på kroken när grisen högg. 15,5 kilo vägde den vackert tecknade gäddan och fångstmannen var Jocke Leinonen. Läs mer på Kim Preducics blogg. 

 

Patriks 131 centimeters-gädda får inviger det nya året. Det borgar för ett grymt fiskeår.

Patriks 131 centimeters-gädda får inviger det nya året. Det borgar för ett grymt fiskeår.

3. Team Mittonen är ännu ett framgångsrikt gäddteam med egen blogg. Inte sällan ser man bilder på 100+ gäddor och fina gösar. Kronan på verket kom redan 1 jan med en 16,2 kilos gädda på 131 centimeter.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En rad faktorer ligger bakom nedgången av gäddor i Göta älv och Nordre älv. Foto: Anders Lundin
Kris för populära gäddvatten – knappt någon föryngring

Göta älv i Ale kommun och Nordre älv inom Göteborgs stad har varit två populära gäddvatten för sportfiskare. Men frågan är hur länge till? En yngelinventering som Sportfiskarna genomfört visar på mycket låga tätheter av gäddyngel.

Det var på uppdrag av Göteborgs stad och Alefiskarna som Sportfiskarna inventerat gäddyngel i de båda älvarna. Bakgrunden var att gäddfisket har försämrats kraftigt under de senaste åren, och en teori är att föryngringen av gäddor inte fungerar tillfredsställande.

Inventeringen bekräftar just detta. I Nordre älv fångades endast två gäddyngel, båda strax nedströms Nordreälvsbron.
Här pekas flera faktorer ut som bidragande, exempelvis brist på bra lekområden, onaturlig vattenreglering, predation av spigg på gäddyngel samt predation av säl på vuxen gädda.

I Göta älv fångades 10 gäddyngel i det undersökta området.

De största hoten mot gäddbeståndet där anses, enligt Sportfiskarna, vara den onaturliga vattenregleringen, den tunga båttrafiken i älven samt predation från säl på vuxna och lekmogna gäddor.
Läs mer här!

Du kanske även gillar detta