Trots intensiva kampanjer och omfattande informationsarbete så är efterfrågan på hajfenssoppa fortfarande stor. Så stor att det dödas tre hajar varje sekund för ändamålet, och en undersökning visar dessutom att många svenskar ätit hajfenssoppa. " /> Tre hajar dödas varje sekund – enbart för fenornas skull | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Fortfarande dödas tre hajar varje sekund för hajfensoppans skull.
Tre hajar dödas varje sekund – enbart för fenornas skull

Trots intensiva kampanjer och omfattande informationsarbete så är efterfrågan på hajfenssoppa fortfarande stor. Så stor att det dödas tre hajar varje sekund för ändamålet, och en undersökning visar dessutom att många svenskar ätit hajfenssoppa.

Det är Världsnaturfonden WWF som rapporterar om utvecklingen kring att minska efterfrågan på hajfenssoppa och skydda hajarna. Fenorna skärs av från den levande hajen som sedan slängs tillbaka i havet, där den hjälplöst sjunker till botten och dör. Ofattbara upp mot 100 miljoner hajar dör varje år i det grymma hajfensfisket. Många hajarter är akut hotade, och vissa håller på att försvinna. Läget är allvarligt, konstaterar WWF.

Det är inte olagligt att servera haj eller hajfenssoppa i Sverige, och en SIFO-undersökning som WWF låtit göra visar att fem procent av alla svenskar, motsvarande 370 000 personer, har ätit hajfenssoppa.

Några positiva resultat som WWF har bidragit till, är att Kinas regering har förbjudit hajfenssoppa på offentliga middagar, att fler hajarter fått ökat skydd mot handel (CITES) samt att den internationella frakten av hajfenor minskat genom ett samarbete mellan WWF och TRAFFIC.

Missa inte filmen nedan – där du får veta mer kring arbetet att rädda hajarna.

 

 

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta