Tre månaders stopp – men räcker det verkligen för ålen?

Är ålen på väg att återhämta sig? Foto: Jennie Strömquist, Havs- och vattenmyndigheten.

Den europeiska ålen är akut hotad, och beståndet måste stärkas genom flera åtgärder. Det har slagits fast i EU. EU:s fiskeministrar har nu beslutat om ett fortsatt tre månaders fiskestopp av europeisk ål för 2019, men frågan är om det räcker?

Det är svenska Havs- och vattenmyndigheten som nu meddelat riktlinjerna för ålfisket 2019. Det internationella fiskestoppet utökas till att också omfatta glasål, vilket är ål som är mindre än tolv centimeter, fritidsfiske samt ålfisket i Medelhavet.

HaV:s förslag till tre månaders fiskeförbud i svenska vatten är ute på remiss, och beslut väntas kunna tas senare i maj.

– Vi föreslår att förbudet för fiske efter ål i svenska kustområden införs mellan den 1 november 2019 och den 31 januari 2020, vilket är samma månader som stoppet lades förra året. Förslaget ska nu ut på remiss och vi hoppas kunna ta ett beslut i maj, säger Sofia Brockmark, utredare, HaV, i ett pressmeddelande.

Däremot anser Hav att det krävs skarpare och långsiktiga åtgärder för att skydda ålen. EU-kommissionen har i den tidigare utvärderingen pekat på stora brister i genomförande och rapportering av medlemsländernas respektive förvaltningsplaner. Eftersom ålen är ett och samma bestånd i hela Europa är återhämtningen beroende av att åtgärder genomförs i alla länder, konstaterar myndigheten.

– Vi behöver fortsätta att utveckla arbetet för att ålen ska kunna återhämta sig och nå upp till nivåer som anses hållbara på lång sikt. Inte bara här i Sverige utan i alla EU-länder. Det betyder att vi anser att en stopperiod inte är lösningen för ålbeståndet utan att mer behövs göras, säger Sofia Brockmark.

Fakta om ålen i svenska vatten

  • Ålen är en långvandrande art där larverna transporteras av strömmar mot Europas kuster. Sannolikt tar det mellan ett och tre år för ål larverna att nå Sveriges kuster. När ålen vuxit upp till blankål vandrar den tillbaka till Sargassohavet där den fortplantar sig. I Sverige är nästan alla ålar honor. De vuxna ålhonor som lämnar Östersjön genom Öresund för sin lekvandring är mellan 5 och 28 år, med en medelålder på 12 år.
  • Svenska yrkesfiskare landar årligen runt 140-180 ton ål i Östersjön medan det fångar ca 80-100 ton i svenska sötvatten.
  • Sverige har haft utsättningar av glasål sedan 70-talet men tidigare var det främst för att stödja fisket. De senaste tio åren handlar det istället främst om att bevara och stärka lekbeståndet.

Läs om glädjande nyheter:

Harmoni vid Harmångersån – första vildlaxen på flera år

 

Publicerad: 04 May 2019
Av: Anders Lundin