Tre tips till vårfisket efter havsöring

Silvrigt kraftpaket. Havsöring är en fantastisk fisk att fånga på lätt utrustning och när de kommer upp i den här storleken blir det ofta riktigt spännande. Foto: Tobias Mattsson

Har havsöringssäsongen inletts med många bompass? I så fall kanske det är dags att bryta invanda mönster. Tobias Mattsson bjuder här på några enkla tips som ökar chansen till fisk!

Den duktiga flugfiskaren Tobias Mattsson har under många år fiskat havsöring på västkusten. Hans stora framgång de senare åren beror på att han noggrant och metodiskt försökt utveckla sitt fiske. Här kommer hans tips till hur du finner och fångar fler av vårens öringar.

Fiska aktivt
Tobias nöter inte på samma ställe när målet är västkustens havsöring. Istället söker han de platser som är hetast för dagen.
– Jag kallar det lite skämtsamt för ”Gerillafiske”. Det handlar helt enkelt om snabba platsbyten för att hitta den huggviliga fisken. Jag lägger ofta upp en plan där jag fiskar av några förutbestämda platser en viss tid. Hur lång tid jag ger varje plats kan variera, men är det fråga om ”efter-jobbet-fiske” kör jag ofta 2-3 spots med max 45 minuter på varje lokal. Men för att det här fisket ska bli effektivt krävs förstås att man känner området väl och vet var fisken brukar stå. Annars irrar man bara omkring och det ger sällan fisk. Så som vårarna sett ut de senaste åren, när värmen slår till med ett brak och havstemperaturen rusar uppåt, gäller det att anpassa sig snabbt.

”Fisken flyttar på sig och det bör fiskaren också göra!”

Fisken flyttar på sig och det bör fiskaren också göra!

Lär känna ditt vatten. – Lokalkännedom slår tur i nio fall av tio, säger Tobias. Foto: Tobias Mattsson

Skräm inte fisken
Fisken på våren är inte bara aktiv utan också skygg. Tobias rekommenderar därför att man närmar sig en plats varsamt så att ingen fisk skräms bort. Ofta står vårfisken grunt och på samma platser som man tänkt vada ut till.
– Jag tror en stor del i min och mina kompisars framgång kommer av hur vi närmar oss ett vatten. Jag lägger alltid några försiktiga kast från land innan jag kliver i. Det gäller inte minst i skymningen när blänkare i ytterskärgården går in och smälter maten framåt kvällen.

Redan nu kan kvällsfisket vara givande. Ofta kan det ge blank fisk som kommer in grunt efter jakt ute i havet. Den här öringen fångade Tobias i onsdags. Foto: Patrik Bengtsson

Dessutom vadar jag inte i onödan. Ofta ser jag folk som står onödigt långt ut och ofta precis där jag brukar få huggen. Om du ska förflytta dig en kort sträcka längs klipporna kan det vara en bra idé att lägga ett långt kast rakt ut och sedan göra förflyttningen. Förvånansvärt ofta klipper det då på en öring!

Hitta flugan och tempot
Tobias har några favoritflugor för vårfisket som fungerar bra i hans hemmavatten. Färgerna kan variera men naturtrogna nyanser brukar vara effektivast.

Foto: Tobias Mattsson

Fluga 1: – Den här flugan är mitt absoluta förstaval för vårfisket. Det är en ”Brendas mor” med gummiben som binds på en A. Jensen saltwater, partridge cs 54 eller liknande. Svans görs med några strån flash i pearl och root beer samt fibrer från de guldbruna fjädrarna på guldfasan. Dubbingen är salmon supreme i färgen rainbow. Två till tre segment beroende på krokstorlek. Slutligen ett par gummiben i valfri färg vid krokögat.
Flugan är super allround och föreställer allt från småfisk till kräftdjur och kan tas hem på de flesta sätt. Men jag föredrar ofta snabbt med korta pauser. Upphovsmannen heter Ove Monrad och just den här flugan är bunden av min kompis Erik Salomonsson.

Fluga 2: – Den här flugan med gummiben kallar vi ”Flygande ekorren” och binds av min kompis Patrik Bengtsson. Kroppshåren är gjorda av ekorre och stjärten av svart kaninstrip. Den används främst under mulna dagar och framåt kvällen. Fiskas med distinkta ryck och pauser.

Fluga 3: Det här är en ”Kobbebassen” med gummiben. Den binds med fördel på kroken Partridge seaprince 6-8 och kan ribbas med koppartråd för segmentering av kropp och förtyngning. Under soliga lugna dagar är den ett givet kort på extra lång och lite tunnare tafs. Upphovsmannen är Frank Jensens och även denna fluga är bunden av Erik Salomonsson.

Oavsett fluga har Tobias lite generella tankar kring hemtagningen.
– Variera alltid tempot efter flugan. Jag fiskar alltid med mycket stopp och pauser, utom när jag fiskar med märlor. På våren tar jag gärna hem flugan ganska snabbt. På så sätt sållas ofta besorna bort. Dessutom ger det en chans att fiska av ett område snabbare. Till det passar en fast intermediate bra så att flugan hålls nere på rätt nivå trots snabb hemtagning. Jag har överklassat mitt spö så jag kan skjuta ut mycket lina med få luftkast för att ge flugan mer tid i vattnet. Men det är förstås viktigt att flugan rör sig på ett lockande sätt. Jag tänker alltid att en blänkare har råd att rata en fluga och att den därför kommer syna den ordentligt. Genom att lägga in lite känsla i hemtagningen ökar dina chanser rejält. Och fisket blir dessutom mycket roligare, avslutar Tobias.

Vi tackar för tipsen och hoppas de kan leda till många sköna öringar!

Hans Hällman

 

 

 

Publicerad: 15 April 2017
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik: