Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Hampus Benjaminsson med den gigantiska isgäddan. Foto: Privat
Trefaldigt jubel över gigantisk götalandsgädda

Det sägs att delad glädje är dubbel glädje – och ibland mer än så. En gigantisk gädda som drogs upp på lördagen fick tre unga herrar att jubla vilt. Och inte undra på det med tanke på den imponerande storleken.

Det är många som tagit tillfället i akt och ismetat när kallgraderna nått även södra landsdelarna. Bland dem som hoppades på tunggung var Rasmus Nilsson, Hampus Benjaminsson och Filip Nilsson – men föga anade de vad som väntade under isen på sjön i Västra Götaland.
– Bara 5 minuter in i fisket, klockan 08.10, så smällde den på, vilket var första fället för dagen. Drillningen tog mellan 5–10 minuter, och vi trodde absolut inte att den var så här stor, berättar gänget för Fiskejournalen.

Väl uppe på isen så visade vågen hela 17,2 kilo, efter avdrag av vågsäck. Längden var 127 centimeter, och troligtvis är det en av årets största gäddor i Sverige som vi sett redan i januari. Såklart var det personligt rekord för alla tre – som delade broderligt på äran.
– En drömgädda, konstaterar det glada gänget.

Fiskejournalen gratulerar förstås till en magnifik fisk.
Fångstmännen hälsar att händelsen snart kommer att släppas på ClickBait Fishingcrews Youtube, som består av Rasmus Nilsson och Hampus Benjaminsson. Filip Nilsson går under alias Toarpsfishingcrew. Båda hittar ni på Instagram, om ni vill följa deras fortsatta fiskafängen.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelsen meddelar att de tar hjälp av kustbevakningen för att skydda de lekande abborrarna.
Extra bevakning för att skydda Gotlands abborrar

Under våren är abborren en jagad art – både bland pimpelfiskare och vissa sportfiskare som vill fånga de stora exemplaren som lagt på sig vikt inför leken. Länsstyrelsen på Gotland meddelar att de kommer att bevaka abborrens lek extra noggrant denna vår.

På Gotland fredas sedan många år abborre och gädda mellan 1 mars–31 maj, med syftet att skydda fiskbestånden under och i anslutning till lekvandring och lekperiod.
Bakgrunden är att både abborre och gädda uppvisat en oroväckande nedgång sedan 1990-talet. Ett litet ljus i horisonten kan skönjas för abborren de senaste åren, men Länsstyrelsen markerar tydligt att beståndet fortfarande är skört.

De meddelar att det kommer att ske fisketillsyn under våren, och särskilt i områden där det förekommer gädd- och abborrlek. Tillsynen kommer att ske i nära samarbete med bland annat Kustbevakningen.

De påminner också om att minimimåttet för gädda är 40 centimeter och maximimåttet 75 centimeter. Vid handredskapsfiske får maximalt tre gäddor mellan 40–75 centimeter behållas per fiskare och dygn.

Du kanske även gillar detta