Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Trekilos blanking tog segern

En silverblank havsöring på dryga tre kilo tog hem segern när skånska öringfiskare firade av Öringens dag. Lycklig spöfäktare var Anders Eriksson, från Vaggeryd.
Under Öringens dag är det inte storleken som är viktigast, utan skönheten. Alla fiskar bedöms efter Fultonformeln och årets vinnare nådde upp till Fultonfaktor 1,12.
På andra plats kom Thomas Breinelle med en tvåkilosfisk som hade Fultonfaktor 1,01 och Johnny Andersson från Staffanstorp tog tredjeplats.
Övriga priser lottades ut bland deltagarna som alla också fick det speciella Snapsdrag i skånska färger som Gladsax fiske tagit fram.
Svenne Andersson

Anders Eriksson visar upp hur en havsöring ska se ut för att ha chans att hävda sig på Öringens dag.

Anders Eriksson visar upp hur en havsöring ska se ut för att ha chans att hävda sig på Öringens dag.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta