" />
Annons
Trekroken förbjuds i Sverige | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Snart ett minne blott. En statlig utredning har lett till ett nationellt förbud mot fiske med trekrok.
Trekroken förbjuds i Sverige

Sverige blir det första landet i världen att förbjuda sportfiske med trekrok. Beslutet är taget av hänsyn till fisken och träder i kraft vid årsskiftet.

Tycker du att trekroken är ett självklart krokval när du fiskar? Tänk om i så fall. Den 1 januari 2019 träder nämligen en ny regel i kraft som förbjuder trekrok vid allt sportfiske i svenska vatten.
Beslutet togs av Jordbruksutskottet efter att flera rapporter inkommit om felkrokningar. Sverige blir därmed det första landet i världen att förbjuda trekroken.

Svensktillverkade beten måste från och med årsskiftet säljas med enkelkrokar. Utländska beten får fortfarande säljas med trekrokar, men fiskaren måste därefter själv ansvara för att dessa byts ut innan fisket påbörjas.

Överträdelser mot de nya reglerna kan ge dagsböter med upp till 30 dagar.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Joakim Larsson i Team Darwin drillar en stor tonfisk. Foto: Fredrik Aremyr
Vilda och tunga – se filmen när det drillas tonfisk!

Närmare 100 tonfiskar mellan Sverige och Danmark märktes under årets tonfiske – och för några av landets sportfiskare var det årets givna höjdpunkt. Här nedan kan ni se när svenska Team Darwin drillar giganter.

Fiskejournalen har i flera artiklar uppmärksammat tonfisket utanför svenska västkusten, där bland annat vår medarbetare Martin Falklind varit med i hetluften, i syfte att få häftiga filmklipp. Några som redan nu hunnit klippa ihop lite material, och gärna delar med sig av det, är gänget i Team Darwin.

En gigant landas för märkning. Foto: Fredrik Aremyr

Med hela elva tonfiskar levererade till märkning de senaste fyra åren så börjar de få en viss rutin. De spelade alltså in äventyret, där bland annat Joakim Larsson får äran att drilla två giganter.
– De är hårda, vilket också syns på filmen. Det krävs riktigt grov utrustning för att få upp dem fort, intygar Joakim Larsson, som vill att fler svenska sportfiskare ska få uppleva samma sak.
– Jag hoppas att den kraftiga ökningen av tonfiskpopulationen är bestående, och att Sverige så småningom kan få möjligheter till ett kontrollerat sportfiske efter tonfisk, primärt på catch-and-release basis.

Tills dess får alla ni andra låta er inspireras av detta i stället:

Du kanske även gillar detta