" />
Annons
Trekroken förbjuds i Sverige | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Snart ett minne blott. En statlig utredning har lett till ett nationellt förbud mot fiske med trekrok.
Trekroken förbjuds i Sverige

Sverige blir det första landet i världen att förbjuda sportfiske med trekrok. Beslutet är taget av hänsyn till fisken och träder i kraft vid årsskiftet.

Tycker du att trekroken är ett självklart krokval när du fiskar? Tänk om i så fall. Den 1 januari 2019 träder nämligen en ny regel i kraft som förbjuder trekrok vid allt sportfiske i svenska vatten.
Beslutet togs av Jordbruksutskottet efter att flera rapporter inkommit om felkrokningar. Sverige blir därmed det första landet i världen att förbjuda trekroken.

Svensktillverkade beten måste från och med årsskiftet säljas med enkelkrokar. Utländska beten får fortfarande säljas med trekrokar, men fiskaren måste därefter själv ansvara för att dessa byts ut innan fisket påbörjas.

Överträdelser mot de nya reglerna kan ge dagsböter med upp till 30 dagar.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta