Tretömmad skärlånga på Havets Hus

Den tretömmade skärlångan finns på västkusten, men är en ovanlig fångst.

Är du en hängiven specimenfiskare? Då finns chansen att du vet vad en tretömmad skärlånga är för något. Nu kan den ovanliga arten beskådas på Havets Hus.
Gaidropsarus vulgaris, är namnet på den fina leopardmönstrade fisken som nu kommit in till Havets Hus.
Det var Jan-Erik Johansson och Baldvin Thorvaldsson från Lysekil, som blev kontaktad om  fisken som gått in i en kräfttina i Bua utanför Ringhals. Han i sin tur kontaktade Havets Hus och nu finns fisken i akvariet.

Den nya tretömmade skärlångan äter bra, och är extra förtjust i råa räkor.

Tretömmad skärlånga är den största arten av skärlångor som återfinns i svenska vatten och blir cirka 40 centimeter lång. Fiskens utbredningsområde är Atlantkusten och i delar av medelhavet. Den räknas som årsvis vid svenska västkusten, men är inte någon vanlig fångst. Fisken är långsträckt och har två skäggtömmar på nosen och en på hakan. Tömmarna används för att ”smaka” av om den hittar något ätligt. Födan består ofta av fisk och olika kräftdjur. Ägg och larver är pelagiska.
Fisken är nu i ett akvarium på Havets Hus där även femtömmade skärlångor finns. Den nya tretömmade skärlångan äter bra, och är extra förtjust i råa räkor som den låter sig väl smaka.
Missa inte ett besök på Havets Hus om du har vägarna förbi västkusten i sommar.

Publicerad: 16 May 2016
Av: Fiskejournalen