[/caption] " /> Triss i tunga | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige nicander
Triss i tunga

Kolbeck radar just nu upp drömfångster. I helgen bärgade han tre tungor i 8-fjordarvattnen.

Mästerfiskaren Nicklas Kolbeck tycks just nu helt oslagbar. I förra veckan kunde vi visa en jättepiggvar som Nicklas fångat vid kikfiske med vattenkikare i vattnen innanför Orust. I helgen landade han tre tungor i detta numera riksbekanta område som kallas 8-fjordar.
Solea Solea, eller äkta tunga som den ofta kallas, är en ytterst välsmakande plattfisk som tyck i det närmaste omöjligt att fånga på spö. Endast tio fiskar finns registrerade i Sportfiskarnas storfiskregister. Tungan är nattaktiv och den har en mycket liten mun.
Nicklas är naturligtvis mycket glad över fångsten och skriveri ett meddelande:
– Har läst väldigt mycket om tunga och gjort ett par halvhjärtade satsningar tidigare. Vi var tre gubbar som skulle åka och kustmeta tunga i Holland i början av 2000-talet för att ta hem tips hur man fiskar den men jag fick förhinder.
Helgens drömfångst togs vid nattfiske från ankrad båt. Agnet var sandmask.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
13 minuter sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta