Trolling Master Bornholm fortsätter att uppröra

Trolling Masters rör upp känslor kring östersjölax. (Ill: Stefan Sonesson)

1412 invägda laxar i trollingtävlingen Trolling Master Bornholm innebär rekord. Det innebär också att debatten från förra årets tävling återigen blossar upp.
– Släpp tillbaks vildlaxen, vädjar Martin Falklind.
Efter förra årets Trolling Master – och 917 invägda laxar – konstaterade Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind att ”Det är väldigt viktigt att tävlingsarrangörerna ser över sina regler”.  Detta eftersomn laxen som art är hotad, något som inte förändrats till årets tävling.
Efter årets tävling kunde arrangören summera 1412 invägda laxar efter de tre tävlingsdagarna. Ett nytt rekord.

Debatten rasar
Det dröjde inte länge innan debatten tog fart och många frågade sig om trolling är en värdig sportfiskemetod. Fiskejournalens chefredaktör anser att debatten hamnat fel.
– Det handlar inte om sportfiskemetoder, snarare om laxens framtid. Oavsett om du trollar, flugfiskar eller spinnfiskar – släpp tillbaks vildlaxen.
Redan efter förra årets Trolling Master Bornholm uttryckte Fiskejournalen en önskan om att arrangören skulle se över reglerna, något som inte skett. Uppmaningen kvarstår och Falklind förklarar dilemmat.
– Det borde vara en självklarhet att man släpper tillbaka de vilda laxarna, inte minst i en tävling, i alla fall tills forskarna kan konstatera att det inte längre är en hotad art. Det är svårt att föra en trovärdig laxdebatt från sportfiskets sida om inte samtliga tävlingsarrangörer genast ser över reglerna.
Vi på Fiskejournalen gillar verkligen alla sportfiskemetoder, men vädjar till er alla – släpp tillbaks vildlaxen! Klarar vi inte att lägga band på oss och vårt fiske – då återstår bara för myndigheter att reglera vår hobby.
Läs tidigare notis om Bornholm Trolling Masters.
Här debatteras trollingtävlingen på Facebook.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...