Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Trollingbåt fick decihugg

Det är inte så ovanligt att laxtrollare får dubbelhugg, eller till och med trippelhugg. Men tio på en gång…? Vad kallar man sånt – decihugg kanske?
Laxen uppträder aldrig i stora stim, men ofta i grupper, från ett fåtal individer till ett dussintal. Det är detta som är förklaringen att många, många händelselösa trollingtimmar kan förbytas i febril aktivitet när flera laxar hugger samtidigt.
Därför hör vi rätt ofta talas om dubbel- och trippelhugg. Ja, till och med om quadrupelhugg som när Arne Carlsson krokade och landade fyra laxar utanför Karlshamn i början av 1990-talet. Men att tio fiskar hugger på en gång – det är nästan för bra för att vara sant.

Ändå var det vad som hände bornholmske trollingveteranen Flemming Snowman och hans kompisar häromdagen. Tolv beten var i vattnet, det blev hugg på tio av dem. Alla fiskarna kom upp på däck. En var en torsk, övriga nio var laxar, varav de tre största vägde 10,9, 10,3 och 9,9 kilo.
Den osannolika historien berättas av arrangörerna av Trolling Masters Bornholm och avsikten är förstås att understryka att det finns lax vid Bornholm. Samtidigt passar dom på att påpeka att 188 båtlag är anmälda till årets tävling, att man sätter stopp vid 300 och att sista anmälningsdag är den 10 april. Mer info hittar du här.
Svenne Andersson

Flemming Snowman, längst till höger, och hans kompisar med den enastående laxfångsten.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta