Ju fler trollingfiskare som rapporterar in sin fångster , desto bättre underlag får forskarna. Ju fler trollingfiskare som rapporterar in sin fångster , desto bättre underlag får forskarna.[/caption] " /> Trollingfiskare sökes för fångstrapportering | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Trollingfiskare sökes för fångstrapportering
Ju fler trollingfiskare som rapporterar in sin fångster , desto bättre underlag får forskarna.

Ju fler trollingfiskare som rapporterar in sin fångster , desto bättre underlag får forskarna.

SLU startar just nu upp ett forskningsprojekt där de söker trollingfiskare i Östersjön för fångstrapportering.
Syftet är att få mer kunskap om fångsten av lax samt fördelningen mellan fenklippt och ej fenklippt fisk. I förlängningen handlar det om att kunna utforma så bra bestämmelser som möjligt och säkra laxens och laxfiskets framtid. Svaren lagras anonymt och kan inte kopplas till din person.
– Vi ber nu så många som möjligt att anmäla sig på laxforskning.se Där anger du din e-postadress som SLU sedan skickar en unik länk till. Viktigt är även att tänka på att rapportering om noll fångst lika värdefull som mycket fångst. SLU önskar därför att du rapporterar dina tre senaste trollingturer oberoende om du fångat fisk, säger Anders Kagervall på Sötvattenslaboratoriet.
Så fort man har fått in tillräckligt med uppgifter, så kommer den preliminära informationen att läggas upp på laxforskning.se

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta