Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Trollingträff ersätter Laxfestivalen

Laxfestivalen läggs ner – men det blir ändå laxfisketävling i Karlshamn i mitten av maj. Några lokala entusiaster tar över och anordnar en laxtrollingträff.
– Vi vill inte kalla det för Laxfestivalen, eftersom vi inte vill råka i klammeri med någon som anser sig ha rätten till namnet, säger fiskeguiden Peter Svensson i Bromölla som är en av dem som ställt sig bakom arrangemanget.
För att undvika tidigare års kollisioner med Simrishamnsträffen kommer träffen att förläggas till den 14-15 maj. Utgångshamn blir Väggahamnen och invägningen kommer att äga rum på planen framför Fiskeshopen, precis som det brukar vara.
Bakom arrangemanget står också Team Walles och Fiskeshopen. Med lång erfarenhet från trollingtävlingar garanterar de ett smidigt arrangemang och lovar också ett rejält prisbord. Den som är sugen på att jaga storlax i Blekinge kan alltså pricka in trollingträffen i Karlshamn i almanackan.
Svenne Andersson

Laxfestivalen läggs ner – men det blir ändå laxtrollingträff i Karlshamn i maj. (Foto: Svenne Andersson)

Laxfestivalen läggs ner – men det blir ändå laxtrollingträff i Karlshamn i maj. (Foto: Svenne Andersson)

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här kan det se ut längs Mörrumsån om planerna går i lås. Illustration: Blekinge Tekniska högskola
Lyxig kastanläggning ska sätta Blekinge på kartan

En lyxig och unik kastanläggning vid Mörrumsån kan bli nästa satsning för att sätta sportfisket i Blekinge på kartan. En presenterad förstudie avslöjar stora planer, där förhoppningen är att locka främst unga sportfiskare.

Det är Svenska Castingförbundet som i samarbete med bland annat Mörrums Kronolaxfiske smider planer på en kastanläggning, som i sitt utförande ska vara unik i Europa.
Sedan tidigare har det funnits planer på att etablera en kastanläggning i Ronneby kommun, men nu verkar alltså satsningen hamna i Karlshamn kommun i stället, och troligtvis i anslutning till Mörrumsån.

”En kastpoolsanläggning kommer stärka redan befintliga erbjudanden och tillföra något nytt, helt unikt för Europa och Sverige. Genom att arrangera internationella event vid anläggningen kommer 100-tals ambassadörer att sprida ordet i hela världen, vilket kommer stärka regionens image och varumärke på ett trovärdigt sätt”, står det i förstudien.
Nästa steg är att hitta finansiering och ännu fler samarbetspartners.

Lockar andra grupper
Någon som håller tummarna för att anläggningen blir verklighet är Ida-Maria Rigoll på Mörrums Kronolaxfiske.
– Vi håller tummarna. Med en sådan här kastanläggning skulle vi kunna locka helt andra grupper och erbjuda nya paketlösningar. Det finns redan en liknande anläggning i San Francisco, Golden Gate, men den i Karlshamns kommun skulle bli unik för Europa, säger Ida-Maria Rigoll som nu hoppas att både kommunen och andra aktörer ska nappa på idén.

Du kanske även gillar detta