Trots tusentals tjuriga laxar – här är fisketurismen en succé

Jockfall är ett dragplåster för hela Överkalix kommun.

Fisketurismen ska växa kraftigt i Sverige. Jordbruksverket har tagit fram en strategi för hur näringen ska fördubblas inom tre år, och framför allt på landsbygden är förhoppningen och tron att det ska skapa mängder av arbetstillfällen.

En av dem som går i täten för sportfisket som tillväxtbransch är landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S). Hemma i Överkalix kommun har han nära till ett exempel som kan bli ett föredöme för andra destinationer. Den lilla byn Jockfall längs Kalixälven är ett fiskeeldorado, och Fiskejournalen fick en pratstund med fiskeprofilen Ronny Landin, vars familj driver campingen.

Vilken betydelse har fisketurismen i Jockfall?

Ronny Landin.

-Jättestor. Hade vi inte laxfisket så skulle byn se annorlunda ut. Det bor ungefär 15 personer här året runt, men på sommaren så är det tusentals människor i området.

Ronny berättar att de 60 bäddarna på campingen i stort sett är fullbokade hela sommaren, med den absoluta höjdpunkten i juli. Men det är inte bara Jockfall som får ta del av intäkterna som fisketurismen inbringar.

-Det här har betydelse för hela kommunen, folk åker ned till centralorten Överkalix för att både handla och tanka. Vi hjälper även till att förmedla stugor från privatpersoner om vi själva har fullt på campingen, vi vill ju att turisterna ska stanna här.

Exakt hur mycket pengar varje turist lämnar efter sig varje dygn har han inte riktigt koll på, men någonstans mellan 500-1 000 kronor är en rimlig uppskattning. Det kommer in genom boende, mat, fiskekort och redskapshandel.

-Bara här på campingen säljer vi fiskekort för runt 500 000, och det är fler än oss som säljer. Flugfiskarna har med sig den mesta utrustningen själva, men kommer ofta upp och äter lunch på restaurangen. Till spinnfiskarna säljer vi väldigt mycket beten, berättar Ronny.

Och det är inte alltid fångsterna som är det viktigaste för gästen – utan helhetsupplevelsen. Det är sommaren 2018 ett hett exempel på. Fisket har nämligen varit frustrerande trögt, men turisterna har fortsatt att komma ändå.

-Det har passerat mellan 6 000-7 000 fiskar här, men fisket har inte varit bra alls. Eftersom det vissa perioder har varit 23-24 grader i vattnet så har fiskarna gått djupt och mitt i älven.

Men vad säger turisterna då, som kanske åkt långt för att fånga drömlaxen?

-Fiskarna hoppar och visar sig, och även om det är svårt att få dem att bita så håller det ivern uppe hos folk.

Hur ser ditt eget fångsfacit ut i sommar?

-Jag fick en jättefin lax på närmare 20 kilo i Ängesån i våras, och sedan en på 12 kilo. Men efter midsommar har jag knappt fiskat alls.

Och precis i samma sekund som vi är på väg att tacka för samtalet så kommer lågsäsongens riktiga tecken nedsinglande från himmeln.

-Nämen, nu snöar det här, se på fan … säger Robert Landin.

Fiskejournalen återkommer framöver kring hur fisketurismen ska växa utifrån Jordbruksverkets uppdrag.

 

 

Publicerad: 30 September 2018
Av: Anders Lundin