Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Tuff keps till Michael

De sju havens häftigaste trofékeps är snart på väg till Michael Alex från Örebro. Han fångade, dokumenterade och återutsatte en hälleflundra.
En tacklad sej strax ovanför botten var lösningen när Michael gästade Vaeröy Brygge. Guidade gjorde Marcus Eriksson, vilket i sig är en bra förutsättning.
– Efter hugget rusade den cirka 20 meter och parkerade på botten, berättar Michael.
Efter en lång stund kunde han till slut pumpa upp fisken till båtkanten, där guiden Marcus mätte och fotograferade innan hälleflundran fick simma tillbaks.
Vill du också bli ägare till den coola trofékepsen? Ta en bild vid fångsttillfället, till exempel när du återsätter eller drillar din flundra. Gå in på Fiskejornalen.se och registrera din bedrift, så skickar vi den coola trofékepsen kostnadsfritt. Läs mer här.
Morgan Fihn

Michael Alex återsätter sin hälleflundra och deltar därmed i projektet Release ´em.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta