Illa för fiskbestånden i östersjön När det gäller östersjölaxen vill kommissionen sätta samma kvot som förra året, trots att vetenskapliga råd menar att inte ens en halvering av kvoten är tillräckligt för att arten ska nå hållbara nivåer. (Foto: Jim Champion/Creative common 3.0)[/caption] " /> Tufft för Östersjöns torsk och lax | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Tufft för Östersjöns torsk och lax
Illa för fiskbestånden i östersjön

När det gäller östersjölaxen vill kommissionen sätta samma kvot som förra året, trots att vetenskapliga råd menar att inte ens en halvering av kvoten är tillräckligt för att arten ska nå hållbara nivåer. (Foto: Jim Champion/Creative common 3.0)

Fisketrycket kommer vara fortsatt hårt för flera av Östersjöns svagaste fiskebestånd. I alla fall om EU-kommissionens nya förslag till nästa års fiskekvoter går igenom. Detta skriver Oceana i ett pressmeddelande.
Igår presenterade EU-kommissionen sitt förslag till nästa års fiskekvoter – Total Allowable Catch (TAC) – i Östersjön. En positiv sida är att förslaget strävar mot hållbarhet, men tyvärr räcker inte den ambitionen för att uppnå de överenskomna målen. I frågan om det svaga så kallade västra beståndet av torsk i Östersjön, säger vetenskapliga råd att kvoten bör sänkas med hela 44 procent för få ett tillräckligt produktivt bestånd, också kallat Maximalt hållbart uttag (MSY). Men kommissionen nöjer sig med en blygsam sänkning på 15 procent, vilket är långt ifrån MSY.

– Kommissionen hävdar att deras förslag ligger i linje med forskarnas rådgivning, men så är det uppenbarligen inte. Skulle beslutsfattarna enas om förslaget kommer flera av Östersjöns fiskbestånd inte klara av att växa till hållbara nivåer till 2015, vilket är målet i EU:s reformerade fiskeripolitik, säger Oceanas Östersjöchef Hanna Paulomäki.
En ytterligare anledning till oro är östersjölaxen, vars tillstånd är mycket allvarligt efter år av överfiske och förstörelse av dess naturliga livsmiljöer. Här har kommissionen valt att göra det enkelt för sig och sätta samma kvot som förra året, trots att vetenskapliga råd menar att inte ens en halvering av kvoten är tillräckligt för att arten ska nå hållbara nivåer.
– Nu hoppas vi att ministerrådet har modet att följa vetenskapliga rekommendationer när de bestämmer kvoter på rådsmötet i oktober. Årets kvotsättning kommer spegla ministrarnas vilja att genomföra det de sagt att de ska göra, säger Magnus Eckeskog, fiskepolitisk rådgivare på Oceana.
Läs mer: Oceanas TAC-rekommendationer för 2014

 

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta