Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Tumlarna ska räknas

Forskarna installerar avancerad avlyssningsteknik för att hjälpa Östersjöns hotade småvalar, tumlarna. Avlyssningen ska ge bättre kunskap om tumlarnas när, var och hur.
Tumlaren är den enda val som regelbundet förekommer i svenska vatten, men vi vet väldigt lite om hur många det finns. I Östersjön klassas arten som akut hotad, medan beståndet på Västkusten är starkare.
– Det kan finnas allt från tio till 3000 tumlare, säger Mats Amundin, zoolog vid Kolmårdens djurpark och koordinator för tumlarprojektet, som drivs av Naturvårdsverket.
Tumlarna kommunicerar med hjälp av ekolod och det är genom att avlyssna denna kommunikation som forskarna kan skaffa sig bättre kunskap om de små valarna.
Det nyligen införda förbudet att fiska med drivgarn i Östersjön har säkert varit positivt för tumlarna. Tidigare drunknade många, sedan de fastnat i fiskenäten.
Svenne Andersson

Naturvårdsverket vill gärna ha in tumlarobservationer. Den här broschyren finns att ladda ner på deras hemsida.

Naturvårdsverket vill gärna ha in tumlarobservationer. Den här broschyren finns att ladda ner på deras hemsida.

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta