Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Tung abborre på UL

Nicklas Lejon drillade hem den över två kilo tunga abborren på ett UL-spö.

Efter en trög start på fiskepasset beslutade sig Nicklas Lejon att trolla. Efter två timmars nötande högg fisken som nu resulterar i en anmälan till Recordfisken.
– UL-spöet böjde sig rejält och jag trodde att det var en pigg gädda, säger Nicklas Lejon.
Drillning och håvning var dramatisk, men Nicklas far hade nerverna under kontroll och till slut var fångsten säkrad.
– Lyckan var total, adrenalinet flödade och man stod å tjoade som ett barn!
Abborren blev en familjemiddag och Nicklas 80-åriga farfar fick smaka på den största abborren han sett.
Läs mer om Recordfisken här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta