Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Tung lubb

Sven Johansson fick vacker höstdag på havet och lubb på över 14 kilo.

20 distansminuter väster om Måseskär fick Sven Johansson ett riktigt drömhugg. Med en metad makrill på 225 meters djup lyckades han kroka en lubb på 14,2 kilo. Nu anmäler han fångsten till Recordfisken.
Dagen började med fiske efter långa vid några vrak långt ute till havs. Fisket gick bra och ett flertal på 7-8 kilo kom upp. Ändå beslutade de sig för en förflyttning till en bergsklack som tidigare varit givande för lubb. När Sven Johansson från Borås sänkte ner den makrill-agnade kroken till 225 meter högg en lubb av det större formatet. Väl i båten stannade vågen på hela 14,2 kilo.
– Synd att den var så svältfödd annars kanske den rent av hade hotat svenska rekordet, säger Sven i sin anmälan till Recordfisken.
Gällande rekord är 14 750 gram och innehas av Lars Mattsson, Vinslöv.
Är du nyfiken på vår tävling Recordfisken? Klicka här.
Sportfiskarnas webbsida hittar du gällande svenska rekord.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta