Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Tung öppning i Grand Slam

Viktor Söderberg öppnar årets tävling med en praktfull gädda. En liten Zalt Zam var nyckeln till första tredjedelen av en äkta Grand Slam.
Ett byte av bete resulterar ofta i skärpta sinnen och förhoppning om hugg. En som kan intyga detta är Victor Söderberg från Sollentuna, som anmäler en gädda på dryga tolv kilo.
– Jag hade tröttnat på att ta bort skit från relaxjiggen som annars sitter i linändan 90 procent av tiden, säger Victor.
En liten Zalt Zam fick chansen och efter fyra kast kände han en liten stöt. Sedan blev det stumt. Fem minuter senare kunde Victor konstatera att steg ett av tre mot att klara en Grand Slam var avklarad.
Vi säger grattis till en fin gädda och hoppas på återseende med de två återstående arterna, gös och abborre.
Är du nyfiken på Grand Slam Cup 2011? Tävlingssidan hittar du här.
Morgan Fihn

Victor Söderberg rivstartar i Grand Slam 2011 med en gädda på 12,2 kilo.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta