Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
SM i Mormyska i december har ställts in. Foto: Anders Lundin
Tung start på pimpelsäsongen – mästerskap ställs in

Blötsnö, plusgrader och dessutom ett inställt SM. De flesta som ivrigt väntat på att pimpelsäsongen ska dra igång får vackert vänta ett tag till.

Visserligen kommer det rapporter från norra delarna av landet att isarna ligger på vissa håll, men förutsättningarna är långt ifrån optimala med både blåst och mildgrader.

Nu kommer dessutom beskedet att en av säsongens tidigaste mästerskap ställs in – och då handlar det inte om vädret.
Restriktionerna för att minska spridningen av covid-19 gör nämligen att Svenska Mästerskapen i mormyska tvingas ställa in. Tävlingen skulle ha hållits datumen 12–13 december i Jämtland, närmare bestämt på Mårdsjön i Ragunda kommun.

Arrangören Jämtlandskroken meddelar att man kommer att ansöka om mormyska-SM vid ett senare tillfälle i stället.

Relaterad nyhet från din region
54 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta