" /> Tunga rockor i Skottland | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Tunga rockor i Skottland

Falkenskepparen Ulf Stahre och hans kompisar fick uppleva riktig ”hard-rock” när dom tog en tur till Skottland. Flera slätrockor uppemot 100 kilo bordades.
Gamle storfiskaren Ulf Stahre tog en tur till Oban i Skottland med kompisarna Mikael Åkesson, Per Nordgren och Håkan Olsson. Där bordade dom välkända Laura Dawn, med rutinerade skepparen Ronnie Campbell vid spakarna.
– Det blev ett rockafiske som få svenskar fått uppleva, berättar Ulf Stahre för Fiskejournalen.
Tredje dagen brakade fisket loss på allvar. Mikael Åkesson inledde med en otroligt fisk på 95 kilo – och under tiden han drillade krokade Håkan Olsson en annan rocka som visade sig väga 88 kilo. Den tredje storfisken fångades av Per Nordgren. Efter en fajt på drygt en timma kunde han landa en fisk på 84 kilo.
Alla vikterna är uppskattade efter en tabell, eftersom fiskarna återutsattes sedan de mätts och märkts.
– Vi fiskade med enkrokstackel från ankrad båt. Grov utrustning rekommenderas, fajterna är verkligen otroligt tunga. 50-80 lb nylon är bäst, även om vi använde kevlarlinor, tipsar Ulf de som blivit sugna på en tur i deras kölvatten.
Svenne  Andersson

Håkan Olsson tar i av alla krafter för att lyfta "lagårdsdörren" från botten och spöt bugar av respekt. (Foto: Ulf Stahre)

Håkan Olsson tar i av alla krafter för att lyfta "lagårdsdörren" från botten och spöt bugar av respekt. (Foto: Ulf Stahre)

En härlig bild som illustrerar storleken på rockorna. Mikael Åkesson letar efter en bra bildvinkel, assisterad av Håkan Olsson. (Foto: Ulf Stahre)

En härlig bild som illustrerar storleken på rockorna. Mikael Åkesson letar efter en bra bildvinkel, assisterad av Håkan Olsson. (Foto: Ulf Stahre)

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta