Mycket talar för att det blir en kanonsäsong för skreifisket. Yrkesfiskarna på Lofoten räknar med ett rekordår med antalet kaffetorskar, alltså över 30 kilo, och svenske Douglas Dahlberg befinner sig mitt i smeten." /> Tunggung på Lofoten – kan bli rekordår för kaffetorskar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

12 månader sedan Sverige Anders Lundin
Douglas Dahlberg med en bjässe från Lofoten. Foto: Privat
Tunggung på Lofoten – kan bli rekordår för kaffetorskar

Mycket talar för att det blir en kanonsäsong för skreifisket. Yrkesfiskarna på Lofoten räknar med ett rekordår med antalet kaffetorskar, alltså över 30 kilo, och svenske Douglas Dahlberg befinner sig mitt i smeten.

Redan har yrkesfiskarna fångat fler 30-kilostorskar än det tidigare rekordåret vid samma datum, vilket såklart sprider sig i sporfiskekretsar. Douglas Dahlberg på Nordic Sea Angling förklarar här vad det hela handlar om:

– Grejen med skrei är ju att det är fisk som kommer in mot kusten för att leka. Under vägens gång följer fisken efter betesfisken och käkar upp sig mer eller mindre hela tiden på väg till lekområdena, därav riktigt kul att fiska på, eftersom de är superaggressiva. Betesfisken lodda (nors) som är huvudfödan för skreien under denna tiden, samlar upp sig i riktigt stora stim och är en förutsättning för en lyckad lek för skreien. De enorma mängderna fisk som kommer in går i olika stötar och det rör sig ofta om liknande storlek i vissa omgångar med fisk. I ett område där jag befinner mig nu, kring Nappstraumen på Lofoten, så är det ett extremt utbyte på fisk från dag till dag, berättar Douglas Dahlberg.

Han själv fick drilla en fisk på 27 kilo och 136 centimeter under torsdagen, vilket såklart får det att vattnas i munnen på många havsfiskare.

– Vi hade egentligen inga mängder fisk i det området vi fiskade, men vi såg riktigt fina fiskar i mellanvattnet på ekolodet, så till slut lyckades jag prickskjuta en kanonfisk. Vi har ju sett under åren att vissa år är det mer stor fisk som kommer in, och än så länge har vi bara börjat, så vi håller tummarna för riktigt, riktigt många stora torskar inom de närmaste veckorna här nu.

Vad är då ditt bästa tips för att fånga de riktigt stora exemplaren?

– Det är att inte fokusera på de största kompakta stimmen, ska du ha de absolut största så kommer de ofta simma individuellt eller i mindre grupper, så sök mycket och fiska på enstaka ekon!

Läs även om detta:

https://www.fiskejournalen.se/kan-folke-ryden-ryta-till-sa-att-makten-vaknar/

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fler sidofåror och andra fiskevårdsåtgärder är på gång i Mörrumsån. Här en sidofåra från Vittskövle. Foto: Martin Johansson
Mer pengar till Mörrumsån – detta ska åtgärdas först

Miljonerna regnar nu över sju vattensystem i södra Sverige. Det handlar om ett av Europas största vattenvårdsprojekt, Life Connects, som har sjösatts. Näst på tur är Mörrumsån, som ska rustas upp för de välkomna slantarna.

Det är Mörrums Kronolaxfiske som meddelar att de kan sätta igång med ett omfattande vattenvårds- och restaureringsarbete, efter att ha vunnit en upphandling hos Sportfiskarna inom Life Connects.
Delprojektet omfattar 1,5 miljoner, och är alltså en del projektet med syfte att förbättra ekosystemet i sju sydsvenska vattendrag. Totalt är denna satsning på 100 miljoner kronor.

Vi är förstås nyfikna på vad som har högst prioritet i Mörrumsån, och frågan går till fiskevårdsarbetaren Martin Johansson.
– Högst på prioriteringslistan är en lång sidofåra och kvillområde i Vittskövle, berättar Martin för Fiskejournalen.

Han berättar att det har försvunnit flera livsmiljöer genom årens lopp, och att några av dessa nu kan återställas tack vare projektet. Här kan ni se ett inslag om detta i SVT, och här kan ni läsa mer om Life Connects och vilka fler vatten som omfattas.

Du kanske även gillar detta