Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Tur med lånad Buster

Hugo Lisjö är glad över att han lånade en Busterjerk från kompisen. Den gav honom två fina gäddor, varav den ena kvalade in i 100-klubben.
Hugo, som bor i Mölnbo i Sörmland, var ute och fiskade med sin polare på Lillsjön. Eftersom det var mycket växtlighet i vattnet lånade Hugo en Busterjerk, typ shallow runner.
Efter bara några kast small det på en rejäl fisk och sedan Hugo drillat in den kunde han konstatera att den inte riktigt räckte till 100-klubben. Den var 97 centimeter lång, så det var bara att ta nya tag.
Det behövdes inte mer än ett fåtal kast förrän Hugo hade hugg igen – och den här gången var det en 100-klubbare. Gäddan väckte åtta kilo och mättes till 104 centimeter.
Svenne Andersson

Hugo hade tur med Busterjerken som han lånat av sin polare.

Hugo hade tur med Busterjerken som han lånat av sin polare.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta