Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Turbin blir konstverk

Olle Jonsson poserar framför turbinerna som nu skall bli konstverk. (Foto: Daniel Hedberg)

Konstnären Olle Jonsson insåg vilken förödande effekt vattenkraften har på lekvandrande fisk. Han reagerade som en sann konstnär, köpte två vattenkraftturbiner och började skapa ett konstverk som sänder tydliga signaler till kraftbolagen.
Det blivande konstverket har fått namnet ”Sibbe och Näckarna”. Namnet på skulpturen kommer från en gammal lokal sägen där jätten Sibbe försvarar den lekande fisken mot de rovgiriga Näckarna. Olle tycker att parallellen inte är alltför långsökt till kraftbolagen dagens utbyggnad av våra strömmande vatten.
– Jag vill via min skulpturgrupp ”Sibbe o. Näckarna”, skapa opinion för att kraftbolagen ska göra rätt för sig, säger Olle Johnsson till Fiskejournalen.
Turbinerna (löphjulen) väger 18 respektive 22 ton och skulpturen beräknas vara färdigt om två månader. Olle konstaterar att kärnmaterialet till hans konstverk bär på en mörk historia.
– De här turbinerna måste ha krossat tonvis med fisk genom åren.
I dagsläget finns ingen köpare till ”Sibbe och Näckarna”, men vem vet. Kanske öppnar Fortum plånboken?
På vår sida Engagera Dig kan du hitta mer information om vattenkraft. Olles webbsida hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta