Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Turbin blir konstverk

Olle Jonsson poserar framför turbinerna som nu skall bli konstverk. (Foto: Daniel Hedberg)

Konstnären Olle Jonsson insåg vilken förödande effekt vattenkraften har på lekvandrande fisk. Han reagerade som en sann konstnär, köpte två vattenkraftturbiner och började skapa ett konstverk som sänder tydliga signaler till kraftbolagen.
Det blivande konstverket har fått namnet ”Sibbe och Näckarna”. Namnet på skulpturen kommer från en gammal lokal sägen där jätten Sibbe försvarar den lekande fisken mot de rovgiriga Näckarna. Olle tycker att parallellen inte är alltför långsökt till kraftbolagen dagens utbyggnad av våra strömmande vatten.
– Jag vill via min skulpturgrupp ”Sibbe o. Näckarna”, skapa opinion för att kraftbolagen ska göra rätt för sig, säger Olle Johnsson till Fiskejournalen.
Turbinerna (löphjulen) väger 18 respektive 22 ton och skulpturen beräknas vara färdigt om två månader. Olle konstaterar att kärnmaterialet till hans konstverk bär på en mörk historia.
– De här turbinerna måste ha krossat tonvis med fisk genom åren.
I dagsläget finns ingen köpare till ”Sibbe och Näckarna”, men vem vet. Kanske öppnar Fortum plånboken?
På vår sida Engagera Dig kan du hitta mer information om vattenkraft. Olles webbsida hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta