död fisk[/caption] " /> Turism mer givande än vattenkraft | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Turism mer givande än vattenkraft
död fisk

Död fisk blir ofta resultatet av vattenkraftverkens snabba höjningar och sänkningar av vattenflödet. En potentiell resurs för turismen som nu då till spillo.

Älvräddarna:
Återigen handlar det om Arjeplogsströmmarna och vattenkraftverket som ska byggas där. Enligt tidningen Norran fördyras bygget ytterligare och kommer att kosta cirka 46 miljoner kronor. Älvräddarna, som kämpat emot byggnationen av kraftverket, menar att turismen hade genererat mer pengar till Arjeplog.
När kraftverksbygget i Arjeplog startade, beräknades bygget kosta 30 miljoner kronor. Nu har det gått tio månader och priset har stigit till hela 45,7 miljoner, detta ska ställas emot en förväntad intäkt på 600 000 kronor per år.
John Schütte, på Älvräddarna, menar att turismen som en outbyggd älvsträcka skulle inneburit, hade gett mycket mer intäkter.

– Var det värt att förstöra miljön för en så dålig affär? Hade man investerat 46 miljoner i turismen hade Arjeplog med största sannolikhet fått mycket mer än 600 000 per år. Detta visar att inte ens allmänningens huvudargument, det vill säga det ekonomiska, hade någon substans. Men konsulterna och byggföretaget verkar ha tjänat bra på detta i alla fall. Arjeplogströmmarna är fantastiska och har enorm potential för turismen. Det är sorgligt att allmänningen och de lokala styrande partierna inte har insett detta.
Länk artikeln artikeln i Norran
Mer fakta om fisketurism:
– Fisketurismen genererar cirka 1 miljard kronor årligen i Sverige enligt Naturvårdsverket (Se Naturvårdsverkets skrivelse år 2012 om ekosystemtjänster).
– Om naturvärdena förstörs kan inte fisketurismen fortleva.
www.alvraddarna.se

Missa inte tidigare notiser om Arjeplogströmmarna.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta