Turism mer givande än vattenkraft

död fisk

Död fisk blir ofta resultatet av vattenkraftverkens snabba höjningar och sänkningar av vattenflödet. En potentiell resurs för turismen som nu då till spillo.

Älvräddarna:
Återigen handlar det om Arjeplogsströmmarna och vattenkraftverket som ska byggas där. Enligt tidningen Norran fördyras bygget ytterligare och kommer att kosta cirka 46 miljoner kronor. Älvräddarna, som kämpat emot byggnationen av kraftverket, menar att turismen hade genererat mer pengar till Arjeplog.
När kraftverksbygget i Arjeplog startade, beräknades bygget kosta 30 miljoner kronor. Nu har det gått tio månader och priset har stigit till hela 45,7 miljoner, detta ska ställas emot en förväntad intäkt på 600 000 kronor per år.
John Schütte, på Älvräddarna, menar att turismen som en outbyggd älvsträcka skulle inneburit, hade gett mycket mer intäkter.
– Var det värt att förstöra miljön för en så dålig affär? Hade man investerat 46 miljoner i turismen hade Arjeplog med största sannolikhet fått mycket mer än 600 000 per år. Detta visar att inte ens allmänningens huvudargument, det vill säga det ekonomiska, hade någon substans. Men konsulterna och byggföretaget verkar ha tjänat bra på detta i alla fall. Arjeplogströmmarna är fantastiska och har enorm potential för turismen. Det är sorgligt att allmänningen och de lokala styrande partierna inte har insett detta.
Länk artikeln artikeln i Norran
Mer fakta om fisketurism:
– Fisketurismen genererar cirka 1 miljard kronor årligen i Sverige enligt Naturvårdsverket (Se Naturvårdsverkets skrivelse år 2012 om ekosystemtjänster).
– Om naturvärdena förstörs kan inte fisketurismen fortleva.
www.alvraddarna.se

Missa inte tidigare notiser om Arjeplogströmmarna.

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...