[/caption] " /> Turister gillar hajar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Turister gillar hajar

Hajarnas fenor gör sig bättre i vatten än i soppa. (Foto: Hermanus Backpackers/Creative common 3.0)

Enligt University of British Columbia så är frilevande hajar mer värda som turistattraktioner än som ingredienser i hajfenssoppa.
Hajskådningsturism ger årligen intäkter på cirka 2,2 miljarder kronor och sysselsätter 10 000 personer i 29 länder. Om 20 år beräknas intäkterna vara uppe i nästan 5,5 miljarder kronor. Detta enligt en studie i Oryx – The International Journal of Conservation. Jämförelsevis omsätter hajfisket i dag 5 miljarder per år – och minskar.
Turismen kring hajskådning anses vara en viktig näring att satsa på för en krisande fiskeindustri som kämpar med överfiske och föroreningar.
Läs mer här.
Missa inte tidigare notiser om hajfiske och hajfensoppa.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta