Båtbranschen kräver att regeringen tar i med hårdhandskarna kring stölderna av båtmotorer. Runt 1 000 båtmotorer stjäls från sportfiskare och andra svenska båtägare varje månad – och gränsen är nu nådd anser Svenska Båtunionen. " />
Annons
Tusentals båtmotorer stjäls – branschen har fått nog | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Fortfarande stjäls stora mängder båtmotorer i Sverige. Här en bild från ett stort beslag för två år sedan. Foto: Polisen
Tusentals båtmotorer stjäls – branschen har fått nog

Båtbranschen kräver att regeringen tar i med hårdhandskarna kring stölderna av båtmotorer. Runt 1 000 båtmotorer stjäls från sportfiskare och andra svenska båtägare varje månad – och gränsen är nu nådd anser Svenska Båtunionen.

De omfattande stölderna av båtmotorer är inte på något sett en ny företeelse, utan flera aktörer har slagit larm om utvecklingen de senaste åren. Den 15 april i våras uppvaktade exempelvis Polisen, Sweboat och flera andra organisationer riksdagen, där den negativa trenden diskuterades. I maj gick även tolv organisationer ut med en gemensam debattartikel som publicerades i flera medier, där de underströk att tullen måste få befogenhet att stoppa utförsel av stöldgods.

Vad har då hänt sedan dess? Svar, inte tillräckligt mycket. Det anser åtminstone Christer Eriksson som är ordförande för Svenska Båtunionen. I en debattartikel i Svenska Dagbladet beklagar han sig över att regeringen är avvaktande i den här frågan, samtidigt som stulna båtmotorer fortsätter att fraktas ut ur landet.

” Polisens underrättelseverksamhet vet dessutom i stora drag vilka personer som kommer att genomföra stölderna, var de kommer ifrån, när de kommer till Sverige och vilka vägar de tar ut ur landet med stöldgodset. Men ingen myndighet har ansvaret för att stoppa transporterna och utförseln. Landets redan hårt belastade polis måste i princip ta stöldligorna på bar gärning för att kunna ingripa” skriver Christer Eriksson.

Enligt honom har Norge, Finland och Danmark inte alls samma problem, eftersom de har andra gränskontroller. Han vill att den svenska tullen ska få ökade resurser, och ett skyndsamt och tydligt direktiv att kontrollera transporter ut ur landet vid minsta misstanke om brott.

Christer Eriksson konstaterar dock att regeringen inte verkar redo att agera ännu, och befarar att det dröjer länge innan båtstölderna prioriteras:

”SVT:s rundringning visar att det finns en klar majoritet bland riksdagens partier att omedelbart agera. Regeringen ser dock inte någon anledning att agera i dagsläget. Man vill vänta och se, är beskedet. Det man vill vänta in är fler myndigheters gemensamma förslag på hur stöldligorna ska kunna stoppas, förslag som tidigast kan väntas under nästa år och som sedan ska omsättas i praktisk handling eller lagändringar, ett arbete som ligger flera år fram i tiden. Under tiden kommer ytterligare tusentals båtägare få se sina båtar vandaliserade och sina motorer stulna och utförda ur Sverige”, skriver han.

Läs även om detta:

Båtägare uppmanas sänka hastighet för att skydda ålgräs

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Tommy Blomander med sin största spinnfångade gös någonsin. Foto: Privat
Tommy gör det igen – drog årets största gös

De tunga gösarna fortsätter att rapporteras in. Nu är det dags att applådera Tommy Blomander igen, eftersom han lyckats fånga sin största spinnfiskade gös någonsin.

Ingen fångar fler storgösar i Sverige än Tommy Blomander, och när han sätter personliga rekord så vet vi att det gungar till ordentligt i listorna.

– Jag var ute på ett nattpass och efter 4 timmar hade jag inte fått ett enda napp. Sedan började gösen att vakna till och efter att jag fått fem supersize-gösar (90 centimeter) fick jag se en troligtvis större fisk på min livescope. Efter att ha kastat min Rapala peto 14 cirka tio gånger på den så kom det ett brutalt hugg i spöet som höll på att slita det ur nävarna på mig, berättar Tommy för Fiskejournalen.

Det som hade huggit var alltså en gös på hela 11,38 kilo och 98 centimeter.
– Jag trodde faktiskt att den var ännu större. Grymt bred över nacken och min största spinnfiskade. Totalt blev det sju supersize-gösar denna natt, ett magiskt fiske, konstaterar en nöjd Tommy Blomander.
Vi på Fiskejournalen gör som vanligt – alltså lyfter på hattarna och gratulerar till en enorm fisk.

Du kanske även gillar detta