Tusentals båtmotorer stjäls – branschen har fått nog

Fortfarande stjäls stora mängder båtmotorer i Sverige. Här en bild från ett stort beslag för två år sedan. Foto: Polisen

Båtbranschen kräver att regeringen tar i med hårdhandskarna kring stölderna av båtmotorer. Runt 1 000 båtmotorer stjäls från sportfiskare och andra svenska båtägare varje månad – och gränsen är nu nådd anser Svenska Båtunionen.

De omfattande stölderna av båtmotorer är inte på något sett en ny företeelse, utan flera aktörer har slagit larm om utvecklingen de senaste åren. Den 15 april i våras uppvaktade exempelvis Polisen, Sweboat och flera andra organisationer riksdagen, där den negativa trenden diskuterades. I maj gick även tolv organisationer ut med en gemensam debattartikel som publicerades i flera medier, där de underströk att tullen måste få befogenhet att stoppa utförsel av stöldgods.

Vad har då hänt sedan dess? Svar, inte tillräckligt mycket. Det anser åtminstone Christer Eriksson som är ordförande för Svenska Båtunionen. I en debattartikel i Svenska Dagbladet beklagar han sig över att regeringen är avvaktande i den här frågan, samtidigt som stulna båtmotorer fortsätter att fraktas ut ur landet.

” Polisens underrättelseverksamhet vet dessutom i stora drag vilka personer som kommer att genomföra stölderna, var de kommer ifrån, när de kommer till Sverige och vilka vägar de tar ut ur landet med stöldgodset. Men ingen myndighet har ansvaret för att stoppa transporterna och utförseln. Landets redan hårt belastade polis måste i princip ta stöldligorna på bar gärning för att kunna ingripa” skriver Christer Eriksson.

Enligt honom har Norge, Finland och Danmark inte alls samma problem, eftersom de har andra gränskontroller. Han vill att den svenska tullen ska få ökade resurser, och ett skyndsamt och tydligt direktiv att kontrollera transporter ut ur landet vid minsta misstanke om brott.

Christer Eriksson konstaterar dock att regeringen inte verkar redo att agera ännu, och befarar att det dröjer länge innan båtstölderna prioriteras:

”SVT:s rundringning visar att det finns en klar majoritet bland riksdagens partier att omedelbart agera. Regeringen ser dock inte någon anledning att agera i dagsläget. Man vill vänta och se, är beskedet. Det man vill vänta in är fler myndigheters gemensamma förslag på hur stöldligorna ska kunna stoppas, förslag som tidigast kan väntas under nästa år och som sedan ska omsättas i praktisk handling eller lagändringar, ett arbete som ligger flera år fram i tiden. Under tiden kommer ytterligare tusentals båtägare få se sina båtar vandaliserade och sina motorer stulna och utförda ur Sverige”, skriver han.

Läs även om detta:

Båtägare uppmanas sänka hastighet för att skydda ålgräs

Publicerad: 16 September 2019
Av: Anders Lundin