Hallå där Christer Borg, generalsekreterare för Älvräddarna! Du och många likasinnade har precis avslutat en tre dagars konferens i Hudiksvall med rörelsen Dam Removal Europe. " /> Tusentals dammar rivs – ska Sverige hänga på? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Anders Lundin
Några deltagare på konferensen studerar Nianån.
Tusentals dammar rivs – ska Sverige hänga på?

Hallå där Christer Borg, generalsekreterare för Älvräddarna! Du och många likasinnade har precis avslutat en tre dagars konferens i Hudiksvall med rörelsen Dam Removal Europe.

Kan du lyfta tre punkter som du själv tycker var intressant från konferensen?

-1. Forskning visar att de allra flesta fiskvägar med extremt få undantag fungerar dåligt. Både vad gäller totaleffeltivitet (det vill säga hur många hittar igenom och i tid?). Dessutom skyggar de viktigaste fiskarna, det vill säga de stora värdefulla.

-2. Det har rivits ut cirka 1 500 dammar i USA och det brukar lyftas fram. Men det är sedan början av 1900-talet. I Europa har 4 500 dammar rivits de två senaste decennierna. Men det är inte speciellt känt.

– 3. Sveriges lagstiftare är inte riktigt i fas med denna utveckling. De skapar en lag som många gånger kommer försvåra utrivningar, samtidigt som fler och fler kommuner river ut av både ekologiska och ekonomiska skäl. Sverige måste komma på banan i denna nya rörelse, uppmanar alltså Christer Borg.

Här kan du läsa mer om Dam removal i Sverige.

 

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta