" /> Tusentals fiskar fastfrusna i isen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Mängder av fisk har frusit fast under kallbadhuset i sjön Hönsan. Foto: Foto: Peter Sennblad
Tusentals fiskar fastfrusna i isen

Syrebrist i sjön Hönsan har gjort att tusentals fiskar har dött. Under kallbadhuset – dit fiskarna har flytt i jakten på syre – är isen nu full av fastfrusen fisk.

I den lilla pottsjön Hönsan i Dalarna har övergödning och syrebrist varit ett långvarigt problem. De senaste åren har dock lyckade insatser gjort att övergödningen minskat något. Men vinterns tjocka is har åter sänkt syrenivåerna i sjön och många fiskar samlades under kallbadhuset, där vattnet länge var öppet. Till slut frös vattnet även där och då fastnade fiskarna i den tjocka isen.

Trots is och minusgrader har nu en fiskstank börjat sprida sig. Kommunen har försökt såga bort stora isblock med motorsåg men den metoden övergavs snabbt. Istället har man nu planer på att stänga av området så att fisken kan samlas upp så fort isen smälter.

Lyssna på inslag från P4 Dalarna här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta