– Jag älskar ju att fiska och tänkte att det kanske de också gör, konstaterar Per Asp när Fiskejournalen ringer upp. – Jag älskar ju att fiska och tänkte att det kanske de också gör, konstaterar Per Asp när Fiskejournalen ringer upp.(Foto: Gunnar Hall Jensen)[/caption] " /> Tv-dokumentär: Pimplare från Syrien | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Tv-dokumentär: Pimplare från Syrien
– Jag älskar ju att fiska och tänkte att det kanske de också gör, konstaterar Per Asp när Fiskejournalen ringer upp.

– Jag älskar ju att fiska och tänkte att det kanske de också gör, konstaterar Per Asp när Fiskejournalen ringer upp.(Foto: Gunnar Hall Jensen)

Bristen på aktiviteter för flyktingarna i Junsele fick Per Asp att reagera. Han startade en kurs i pimpelfiske. Allt skildras i kommande SVT-dokumentären Pimplare från Syrien.
När ett åttiotal flyktingar kom till Junsele i Västernorrland förra hösten utgjorde de nästan en tiondel av byns befolkning. Junselebon Per Asp välkomnade förstärkningen – men tyckte att det var synd att det inte anordnades några aktiviteter för de nyanlända.

– Jag lade märke till att många av dem vandrade omkring i byn och tittade på snöflingor. De verkade inte ha så mycket att göra. Så jag frågade mig själv vad jag skulle vilja göra. Jag älskar ju att fiska och tänkte, det kanske de också gör?, säger han till Aftonbladet.
20 november klockan 20:30 sänder SVT2 dokumentären ”Pimplare från Syrien” som gestaltar och uppmärksammar Pers initiativ.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelsen meddelar att de tar hjälp av kustbevakningen för att skydda de lekande abborrarna.
Extra bevakning för att skydda Gotlands abborrar

Under våren är abborren en jagad art – både bland pimpelfiskare och vissa sportfiskare som vill fånga de stora exemplaren som lagt på sig vikt inför leken. Länsstyrelsen på Gotland meddelar att de kommer att bevaka abborrens lek extra noggrant denna vår.

På Gotland fredas sedan många år abborre och gädda mellan 1 mars–31 maj, med syftet att skydda fiskbestånden under och i anslutning till lekvandring och lekperiod.
Bakgrunden är att både abborre och gädda uppvisat en oroväckande nedgång sedan 1990-talet. Ett litet ljus i horisonten kan skönjas för abborren de senaste åren, men Länsstyrelsen markerar tydligt att beståndet fortfarande är skört.

De meddelar att det kommer att ske fisketillsyn under våren, och särskilt i områden där det förekommer gädd- och abborrlek. Tillsynen kommer att ske i nära samarbete med bland annat Kustbevakningen.

De påminner också om att minimimåttet för gädda är 40 centimeter och maximimåttet 75 centimeter. Vid handredskapsfiske får maximalt tre gäddor mellan 40–75 centimeter behållas per fiskare och dygn.

Du kanske även gillar detta