TV4 om Vänerlaxen

Fiskeguiden Tommy Nerstrand är orolig över laxens framtid i Vänern. Se inslaget från TV4 här nedan.

”Blir det sämre än vad det är nu, så är det tveksamt om det fungerar för mig.” Så säger fiskeguiden Tommy Nerstrand till TV4 angående det allt sämre fisket i Vänern.
I måndags uppmärksammade TV4 Väst situationen för lax och öring i Vänern. Fiskeguider, som Tommy Nerstrand, är i direkt behov av ett fungerande sportfiske i Vänern för att kunna bedriva sin verksamhet.
– Blir det sämre än vad det är nu, så är det tveksamt om det fungerar för mig. Då får jag lägga ner, säger Tommy till TV4.
Han belyser även att kringverksamhet som till exempel stuguthyrning också blir lidande av ett sämre fiske i Vänern. Lösningen behöver inte vara allt för komplicerad enligt Tommy. Det handlar om att öka kvalitén på de små laxar (smolt) som sätts ut i sjön.
– Det gäller att det till att smolten simmar efter att den sätts ut, och inte ligger med buken i vädret.
Sven-Erik Sköld, länsfiskeexpert på länsstyrelsen i Värmland, menar att man redan intensifierat arbetet med att lösa problemen.
– Vi tycker att vi kommit en bit på väg, säger han till TV4.
På frågan om varför man inte börjat arbetet tidigare förklarar Sven-Erik:
– Så fort vi blev varse om att ”här är något som håller på att hända” började vi försöka åtgärda det här.
Du kan se inslaget här nedan. (Fyra minuter in i klippet.)
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...