Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
TV4 om Vänerlaxen

Fiskeguiden Tommy Nerstrand är orolig över laxens framtid i Vänern. Se inslaget från TV4 här nedan.

”Blir det sämre än vad det är nu, så är det tveksamt om det fungerar för mig.” Så säger fiskeguiden Tommy Nerstrand till TV4 angående det allt sämre fisket i Vänern.
I måndags uppmärksammade TV4 Väst situationen för lax och öring i Vänern. Fiskeguider, som Tommy Nerstrand, är i direkt behov av ett fungerande sportfiske i Vänern för att kunna bedriva sin verksamhet.
– Blir det sämre än vad det är nu, så är det tveksamt om det fungerar för mig. Då får jag lägga ner, säger Tommy till TV4.

Han belyser även att kringverksamhet som till exempel stuguthyrning också blir lidande av ett sämre fiske i Vänern. Lösningen behöver inte vara allt för komplicerad enligt Tommy. Det handlar om att öka kvalitén på de små laxar (smolt) som sätts ut i sjön.
– Det gäller att det till att smolten simmar efter att den sätts ut, och inte ligger med buken i vädret.
Sven-Erik Sköld, länsfiskeexpert på länsstyrelsen i Värmland, menar att man redan intensifierat arbetet med att lösa problemen.
– Vi tycker att vi kommit en bit på väg, säger han till TV4.
På frågan om varför man inte börjat arbetet tidigare förklarar Sven-Erik:
– Så fort vi blev varse om att ”här är något som håller på att hända” började vi försöka åtgärda det här.
Du kan se inslaget här nedan. (Fyra minuter in i klippet.)
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta