Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
TV4 vid Strane å

TV4 Nyheter rapporterar i dag om bygget av ett minikraftverk i Strane å på Orust. Fiskejournalens reporter upptäckte katastrofen när han var där för att fotografera hoppande havsöring för ett par veckor sedan.
Ni som följer nyhetsrapporteringen här på sidan har kunnat följa utvecklingen sedan förra veckan. Nyheten har minsta sagt rört upp känslor och kommentarerna har varit många, både här på sidan och på andra nätforum.
I slutet av förra veckan kontaktades andra media och intresset har varit mycket stort. Den ansvarige för skövlingen av Strane å har inte gått att nå för en kommentar.
Du ser TV4 Nyheternas inslag HÄR.
Anders Nicander


TV4 Nyheterna berättar i dag att det var FJ-reportern Anders Nicander som avslöjade skandalen.


Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta