Två miljoner till projekt mot giftiga båtfärger

Målet med Naturskyddsföreningens projekt ”Ren båtbotten utan gift” är att nå ut till båtklubbar, miljöansvariga i kommuner, enskilda båtägare och sportfiskare med information om ett miljövänligare båtliv. (Foto: Maja Kristin Nylander/Havs- och vattenmyndigheten)

Målet med Naturskyddsföreningens projekt ”Ren båtbotten utan gift” är att nå ut till båtklubbar, miljöansvariga i kommuner, enskilda båtägare och sportfiskare med information om ett miljövänligare båtliv. (Foto: Maja Kristin Nylander/Havs- och vattenmyndigheten)

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger drygt två miljoner kronor till projektet ”Ren båtbotten utan gift”. Projektet leds av Naturskyddsföreningen i samarbete med Svenska Båtunionen, Skärgårdsstiftelsen och Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund.
– Syftet är att minska användningen av giftiga båtfärger genom att informera båtägare och andra om miljövänliga alternativ, säger Björn Sjöberg, på HaV.
Var åttonde svensk äger en båt, vilket gör Sverige till ett av världens mest fritidsbåtstäta länder. Om skrovet har mycket påväxt av alger eller havstulpaner så påverkas båtens fart och bränsleförbrukningen ökar. Den vanligaste metoden för att hålla skrovet rent är att måla botten med så kallade biocidfärger, vilka innehåller kopparföreningar eller andra giftiga ämnen som kan döda levande organismer.
– Problemet med dessa färger är att de läcker miljöfarliga ämnen som sprids i vattnet. Dessa ämnen påverkar djur och växter långt från båten, bland annat kan reproduktionen störas, säger Björn Sjöberg, chef för avdelningen för havsförvaltning.
Ungefär 80 procent av gifterna beräknas läcka ut i vattnet under sommaren och cirka 20 procent hamnar på land i samband med båtbottentvättning. 2011 fick HaV därför i uppdrag av regeringen att, tillsammans med Naturvårdsverket och Transportstyrelsen, kartlägga och utreda miljöpåverkan av båtbottentvättning. Detta ledde till riktlinjer för båtbottentvätt av fritidsbåtar som presenterades 2012 och i höst kommer en reviderad upplaga av denna.
– Det bästa är om båtägare väljer miljövänligare alternativ än att måla botten, exempelvis att tvätta sina båtar över en spolplatta med uppsamling och rening av spillvattnet för att hindra att farliga ämnen läcker ut i vattnet, säger Björn Sjöberg.
Studier visar att båtägare har ett stort intresse för miljön. Många är också beredda att prova alternativa sätt än att bottenbehandla sin båt. Samtidigt är det allmänt känt att båtägare ofta använder sig av färg som är giftigare än vad det som behövs.
Målet med Naturskyddsföreningens projekt ”Ren båtbotten utan gift” är att nå ut till båtklubbar, miljöansvariga i kommuner, enskilda båtägare och sportfiskare med information om ett miljövänligare båtliv, att få fler att sluta måla med giftiga färger. Det ska ske bland annat genom möten, film, sociala medier och nylansering av internetsidan Båtmiljö.se. Projektet omfattar Östersjön, öster om Öresund och insjöar där målning av båtbotten i princip inte behövs.
– Sedan vi lanserade riktlinjerna 2012 har vi sett att intresset för att hitta miljövänliga lösningar har vuxit mycket och diskussioner har startat i många båtklubbar och båtorganisationer. Detta kan vara allt från ny enkel teknik och att ändra invanda mönster till att hitta samverkansformer för förstärkt miljöarbete. Därför är det rätt att nu göra en större informationskampanj för att sprida de goda exemplen, speciellt i vår känsliga Östersjö, säger Björn Sjöberg.

Här kan du läsa mer om båtbottenfärger och miljövänligt båtliv

Annons
AKTUELLT

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...