Våren är årstiden för de tunga gösarna – och vissa är beredda att söka djupt och långt efter de stora fiskarna. Efter en flera veckors intensiv satsning kom till slut utdelningen för fiskeguiden Micke Snabelköse och Roger Granath när de lurade drömgösen. " /> Två veckors hårdsatsning gav Granath en brutal gös | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Roger Granath med sin 10-plussare. Foto: Privat
Två veckors hårdsatsning gav Granath en brutal gös

Våren är årstiden för de tunga gösarna – och vissa är beredda att söka djupt och långt efter de stora fiskarna. Efter en flera veckors intensiv satsning kom till slut utdelningen för fiskeguiden Micke Snabelköse och Roger Granath när de lurade drömgösen.

När det rapporteras in gösar över 10 kilo till Fiskejournalen så är det oftast göskungen Tommy Blomander som är avsändare. Vi vet att han har inspirerat många sportfiskare, och det verkar onekligen som att fler fiskar dedikerat efter grov gös. Micke Snabelköse är i egenskap av fiskeguide på JM Predatorfiske van att styra in tunga fiskar i håven, men den här fisken var förstås något alldeles extra.

– Vi bestämde oss för att göra en satsning på gös, och vi har fiskat intensivt två veckor i framför allt tre sjöar, som var oprövade för vår del. Vi har fått några riktigt fina fiskar, och den stora gösen fick vi på jigg när vi faktiskt lade ekolodet åt sidan, berättar Micke för Fiskejournalen.

Fisken vägde hela 10,9 kilo, men längden förblir okänd eftersom den sattes tillbaka så snabbt som möjligt. Metoden var alltså traditionellt jiggfiske och betet var en eXoshad 9.5cm i färgen Parrot Bleak.

Bra jobbat – och grattis till belöningen efter allt jobb, säger vi på redaktionen.

Läs om fler stora fiskar:

Heta Hallensjö slår till igen – nu med monstermört

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
"Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem", säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet. Foto: Hans Isaacson
Fler drunkningstillbud – fiskare gick inte att rädda

De svaga isarna fortsätter att skörda människoliv i södra landsdelarna. Totalt har det rapporterats in åtta döda på tre dagar genom drunkningstillbud.

Fiskejournalen berättade i fredags om att fyra män omkom efter ett drama på Vallsjön i Sävsjö, där två män gått ut för att fiska. Isen brast för dem, och när några kamrater försökte rädda de nödställda så dog även de.
På lördagen dog ytterligare två män i Katrineholm och ytterligare en i Enköping sedan de gått genom isen.

På söndagskvällen kom också beskedet att en sportfiskare avlidit efter en räddningsinsats i Värnamo.
Räddningstjänsten larmades till den aktuella sjön och de använde räddningspulka för att ta sig ut till den nödställde mannen.
– Det var två brandmän som stack ut direkt. Men det tog lång tid, eftersom de först inte hittade honom, berättar ett vittne som Fiskejournalen pratat med.
– Vi hittade mannen under vattnet strax före klockan 12, säger Niklas Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT Jönköping.
Mannen fördes till sjukhus, där han senare avled.

”Förstört” statistiken
Nu går flera aktörer ut och varnar för svaga isar, med hopp om att det inte ska ske några fler drunkningsolyckor i vinter.
– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, till Aftonbladet.

Här är några enkla regler för ökad säkerhet:
1) Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
2) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
3) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
4) Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om sen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
5) Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
6) Undvik strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
7) Kör inte skoter på okänd is.
8) Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig. (Källa Issäkerhetsrådet)

Du kanske även gillar detta